Diófás dilemmáink

2010. szeptember 30., csütörtök, Élő múlt

Megérett a dió. Elnehezült lélekkel karikázom Csomakőrös felé. A Háromszék augusztus 24-i számában ugyanis Sylvester Lajos tollából azt olvashattuk, hogy kint járt a katasztrófavédelem, nincs mit tenni, vissza kell metszeni Kőrösi Csoma Sándorunk diófáit. Sylvester Lajos mellé szeretnék feliratkozni, a felsorolt érveket, aggályokat gazdagítva, és némi információ-frissítésnek is a szándékával. De mindenekelőtt elárulom ,,helyszínelésem" okát...

Gazdaembertől hallottam, hogy diófát visszanyesni csak augusztusban ajánlott. Augusztusban? — kérdeztem rá hitetlenkedve. De hiszen akkor még nincs beérve a termés, odaveszhet több véka dió! Így igaz, de ez a büntetés, ha diófához nyúl az ember, mondta ismerősöm, aki azt is tudta, hogy a nem megfelelő időpontban történt metszés miatt ,,elvérezhet" a fa. Döbbenten hallgattam. Én karácsony után nyestem meg egyik diófámat. Már kemény tél volt, de a fa minden sebéből könnyezni kezdett, tavaszig sírt, majd egy nyáron át lábadozott a műtét után. Még szerencse, hogy megúszta, világosodott meg az elmém, s tüstént indultam is Csomakőrösre a diófákat elsiratni.
Útközben azon morfondíroztam, hogy ha a város vagy a megye (kinek is a gyámsága ez a két ter­mészeti emlék?) a visszametszés mellett döntött, remélhetőleg diófához értő kertészmérnököt hívott ki az ,,amputáció" levezetéséhez. Ez mellesleg technikailag sem könnyű feladat, daru kell hozzá, ,,alpinista" favágásban jártas ember stb. De miközben a háza épségéért aggódó család félelmeivel egyetérthetünk, azon is elgondolkodhatnánk, nincs-e a visszametszésnél bölcsebb meg­ol­dás? Amint az Sylvester Lajos soraiból is kiderül, a fa makkegészséges. Vajon a város (a megye?) nem vállalhatta volna egy minden eshetőségre kiterjedő ingatlanbiztosítás anyagi felelősségét?
És a látóhatáron kirajzolódó csomakőrösi diófaligetek láttán beugrott egy húsz évvel ezelőtti történetet is. Vendégeink érkeztek a távoli Nyugat-Európából, és udvarunkra lépve őszinte ámuldozásba estek családom mérhetetlen ,,gazdagságán". Két (azaz kettő darab) d i ó f a? — kérdezték. Értetlenségem láttán még inkább elcsodálkoztak: nekem nincs fogalmam arról, hogy ez mit jelent? Ekkor tudtam meg, hogy a dió a legértékesebb gyümölcsök egyike, mert gyógyszer, darabjának ára a legdrágább patikai tabletták egységárával vetekszik. Franciaország leggazdagabb emberei közül sokan diótermeléssel (esetenként méhészkedéssel, tehát tisztességes úton) alapozták meg vagyoni helyzetüket nagyobb vállalkozások beindításához. Eközben mifelénk alig van ára/értéke ennek a gubónak, vándor cigányok házalnak üstöt, divatjamúlt edényt és egyéb kacatot kínálva termésünkért cserébe. Hogy ezután ők valakinek tovább passzolják az árut, és az utolsó láncszem jár a legjobban, ez holtbiztos. (Székely Atyafiak! Nem kellene egy dióegyletet alapítanunk? A csíkkozmásiak sikeres pityóka-egyesületének mintájára?)
Na... végre-valahára a helyszínre értem. Meg­csonkolt, gyászba fonnyadt fatörzsek látványára számítottam... s nem akartam hinni a szememnek. Csoma Sándor diófáiról egy gally nem sok, annyi sem hiányzott. Hála Istennek! Meg­próbáltam lefényképezni a tényállást. Az aggodalmak forráspontja: az első Csoma-fa ,,parittya-ágasának" a bal oldala a Szász család háza fölé hajlik. A V alakzat összekötözésének ötlete már két évtizede felvetődött, de a merev kovácsoltvas-bilincselés megsértené a kérget, s akkor mindennek befellegzett (a fura látványról nem is beszélve).
Időközben előkerül Szász Lajos is, elmeséli, hogy kb. harmincöt éve Fazakas Jánost, volt miniszterelnökünket is ezen az úton kísérték hátra a kertbe. Jakabos Ödön nemes zarándokútja is szóba esett időközben, és megtudtam, hogy az őszi levélhullás nem zavaró, összeseprik, és punktum. Sőt, valami biztosítás is létezik házra zuhanó tárgy, villámcsapás stb. esetére, de hogy ennek költségét ki állja, azt nem sikerült kiderítenem. Nos, ennyit az alapjában örvendetesre sikerült helyszínelésről, igaz: problémamegoldás nem született belőle.
A teljesség kedvéért még elmondanám, hogy a csomakőrösi, közel 250 éves diófák, amellett, hogy az egyik legnagyobb magyar tudós emlékezetét őrzik, rendkívüli bizonyíték erejével bírnak a tudomány számára. 1815-ben (az emberiség eddigi legnagyobb vulkáni katasztrófájának évé­ben) a kovásznai templomtoronyra őseink felvésték a búza köblének példátlanul magas árát: 28 Rénus forint volt. Amint régebb megírtam, ez a jövőnek cím­zett üzenet világviszonylatban is egyedülálló. Nos, Csoma diófái is, a toronyfelirattal együtt, felkerülhetnének Háromszék hetvenhét csodájának lajstromára. A közeljövőben erre visszatérek, de addig is ,,előmelegítem" a témát. Hallottak-e Ö­nök diófa-,,hőmérőről", mezei pocok-hőmérőről stb.? Továbbá Kommandón vagy Csíkországban vajon mi okból nem beszélhetünk diótermésről? Cso­ma diófái az Európát több évszázadon át sujtó kis jégkorszakról tesznek klímatörténeti tanú­val­lomást, a túlélők hitelességével. Ezekhez a matuzsálemekhez hozzápiszkálni hatalmas felelősség múltunk és jövőnk iránt. Szász Lajos ezt úgy fogalmazta meg, hogy ,,amíg a diófák állnak, addig ezen a vidéken magyarok fognak beszélgetni".
Bár szorít a terjedelem, engedtessék meg egy gondolatköröket záró párhuzam! A Segesvár felett emelkedő Breite-domb arról híres, hogy tucatnyi, öt-hatszáz éves tölgyfa áll a tetején. A segesvári szászok ide kirándultak csoportosan, fúvószenekart is magukkal hozva. Hatalmasak a tölgyek! Tíz-tizenkét embernek kell láncba fogóznia, hogy törzsüket valahogy átölelhesse. Csakhogy e fák alatt már nem szászok beszélgetnek. És a Năstase-kormány épp itt akarta megépíteni a Drakula-parkot. Diplomáciai botrány lett az ügyből. Az ötletgazdák ráfáztak, megszégyenültek. Meg is érdemelték! (Egyetértünk?)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-09-30: Élő múlt - Váry O. Péter:

A bölöni reformátusok története

Fancsal Zsolt tiszteletes sok szempontból példakép. Bölöni szolgálata idején sok olyat tett, amiért a falu emlékezetében ― és nem csak a reformátusokéban ― neve jó ideig szépen cseng. Ő az, aki végigvitte a templom restaurálását, imatermet épített, kórust, ifjúsági együttest alapított, és könyvet hagyott hátra maga után. Ezek a megfogható dolgok ― hogy kicsiny gyülekezetének mennyi lelki támaszt nyújtott, arról bölöni hívei tanúskodhatnak.
2010-09-30: Múltidéző - Szekeres Attila:

Édes Erdély, itt vagyunk (Erdélyi bevonulás, 1940)

Ünneplés Kézdivásárhelyen
Új könyvvel jelentkezik a baróti Tortoma Könyvkiadó: a hetven évvel ezelőtti II. Bécsi Döntést követő erdélyi bevonulást eleveníti fel két neves magyarországi hadtörténész, Illésfalvy Péter és Szabó Péter az Erdélyi bevonulás, 1940 című kötetben.