Eltörölték a minimáladót

2010. szeptember 30., csütörtök, Közélet

Októbertől minden cég profitadót fizet, a kormány tegnapi ülésén eltörölte a minimáladót. Egyúttal néhány gazdaságélénkítő intézkedést is bejelentett Emil Boc miniszterelnök, ezek a nagy értékű befektetések ösztönzésére, illetve a fiatal vállalkozók támogatására vonatkoznak.

A minimáladó eltörlését még júliusban bejelentette a kormányfő, az októberi határidő később került szóba. A tegnapi kormányülésen a kabinet döntött az adónem visszavonásáról, úgy határozva, az év hátralevő részében az általános szabály szerinti profitadót fizessék a cégek, majd jövő évtől átalányadót vezetnek be azokban az ágazatokban, ahol fennállhat az adócsalás lehetősége — pontosított Gheor­ghe Ialo­miţeanu pénzügyminiszter.

A tavaly tavasszal bevezetett minimáladó a legfennebb 52 000 lejes jövedelmű cégeknél 2200 lej volt, míg a 129 milliót meghaladóknál 43 000 lejre emelkedett. Az októbertől fizetendő profitadó 16 százalékos, a harmadik negyedévi minimáladó befizetésének határideje október 25. A minimáladó eltörlésével 2011-ben az állami költségvetés mintegy egymilliárd lejjel gyarapodik — tette még hozzá a pénzügyminiszter.
Emil Boc a kormányülést kö­vetően elmondta, egy másik, a ne­héz helyzetbe került cégek meg­segítésére elfogadott intézkedés, hogy felfüggesztik a kény­­szervégrehajtást azoknál a vállalkozásoknál, melyeknek adó­sa az állam, valamint sürgősségi kormányrendeletet fo­gad­tak el arra vonatkozóan, hogy 0,05 százalékról 0,04 százalékra csökkentik a cégek adóhátralékának késedelmi kamatát.
A nagy összegű befektetések ösztönzésére bevezetik, hogy az öt-tíz millió eurót beruházó, legalább ötven új munkahelyet lét­rehozó cégek állami támogatásként befektetésük legfennebb ötven százalékát visszakaphatják. Erre a célra idén 65 millió euró áll a kormány rendelkezésére — tette hozzá Boc. A vál­lalkozói réteg támogatására további rendelkezéseket is bevezetnek — ígérte a kormányfő —, ilyen a 35 évnél fiatalabb vállalkozóknak a cégük kiterjesztéséhez nyújtott állami garancia.

A kormány elfogadta a napszámostörvényt


Tegnapi ülésén a kormány elfogadta az RMDSZ-es képviselők által kidolgozott napszámostörvény tervezetét, melyet a parlament elé terjeszt. A jogszabály lényege, hogy munkaválalás a felek szóbeli megegyezésén alapszik, munkaszerződés nem szükséges, a napszámoskönyvbe beragasztott adóbélyeg — mely a 16 százalékos jövedelemadó ellenértéke — szentesíti a munkaviszonyt. Jogi és természetes személyek is foglalkoztathatnak napszámosokat, a napszámoskönyvet a munkaadó az illetékes polgármesteri hivataltól igényelheti, az adóbélyeget ugyanott vásárolhatja meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-09-30: Múltidéző - Szekeres Attila:

Édes Erdély, itt vagyunk (Erdélyi bevonulás, 1940)

Ünneplés Kézdivásárhelyen
Új könyvvel jelentkezik a baróti Tortoma Könyvkiadó: a hetven évvel ezelőtti II. Bécsi Döntést követő erdélyi bevonulást eleveníti fel két neves magyarországi hadtörténész, Illésfalvy Péter és Szabó Péter az Erdélyi bevonulás, 1940 című kötetben.
2010-09-30: Közélet - Farkas Réka:

Mentenék a park fáit (Sepsiszentgyörgy)

Sokan felháborodtak, mert újra vágják a park fáit, nem találták meggyőzőnek, hogy szakemberek döntöttek arról, egész sor fát el kell tüntetni, és igen sokat ismét megcsonkolnak, teljesen visszanyírnak. Kovács István MPP-s tanácstag szakbizottság összehívását kezdeményezte, amely felülvizsgálja a korábbi döntést, elemzi minden fa állapotát, és határoz arról, van-e mód megmentésükre. Véleménye szerint így a lakosságot is meg lehetne nyugtatni, de határozni lehetne arról is, hogy esetleg nagyobb költséggel, különleges módszerekkel megmenthető-e bármelyik.