SepsiszentgyörgyMentenék a park fáit

2010. szeptember 30., csütörtök, Közélet

Sokan felháborodtak, mert újra vágják a park fáit, nem találták meggyőzőnek, hogy szakemberek döntöttek arról, egész sor fát el kell tüntetni, és igen sokat ismét megcsonkolnak, teljesen visszanyírnak. Kovács István MPP-s tanácstag szakbizottság összehívását kezdeményezte, amely felülvizsgálja a korábbi döntést, elemzi minden fa állapotát, és határoz arról, van-e mód megmentésükre. Véleménye szerint így a lakosságot is meg lehetne nyugtatni, de határozni lehetne arról is, hogy esetleg nagyobb költséggel, különleges módszerekkel megmenthető-e bármelyik.

A park felső sétányán megkezdték a favágást, ez váltotta ki sokak felháborodását. A múltheti rendkívüli tanácsülésen Kovács István felvetette, hogy egy össze­tettebb szakértői bizottság véleménye meggyőzőbb lenne, mint a jelenlegi, erdészeti, kertészeti szakértőkből álló csoporté. Érdeklődött, és ma már igen korszerű módszerek léteznek a fák állapotfelmérésére, ezekkel pontosan megállapítható, melyik menthető meg, és hogyan, léteznek a csonkolásnál drágább, de korszerűbb gyógyítási lehetőségek.
A héten összeülő bizottság feladata lesz megrendelni a vizsgálatokat, és ezek eredménye alapján kialakítani a stratégiát, s talán sikeresebben meg tudják győzni az embereket, ha egy-egy fa menthetetlen. Kovács István három héten belül ígéri az első eredményeket, s azt is, nem csak a park fáit vizsgálják meg, de más fasorok sorsáról is döntenek. Utóbb a tanácsnak kell majd eldöntenie, ha lesznek megmenthető fák, vállalják-e a költségesebb gyógyítást, vagy marad a mostani megoldás, a kíméletlen vágás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-09-30: Közélet - Váry O. Péter:

Eltörölték a minimáladót

Októbertől minden cég profitadót fizet, a kormány tegnapi ülésén eltörölte a minimáladót. Egyúttal néhány gazdaságélénkítő intézkedést is bejelentett Emil Boc miniszterelnök, ezek a nagy értékű befektetések ösztönzésére, illetve a fiatal vállalkozók támogatására vonatkoznak.
2010-09-30: Közélet - Hecser László:

Keveslik a támogatást (Barót)

Költségvetés-módosítást hajtott végre Barót városi tanácsa. A vitából ez alkalommal sem hiányzott a személyeskedés és a vádaskodás. Nagy István polgármester szerint az RMDSZ tanácstagjainak minden követ meg kell mozgatniuk, hogy a város pénzhez jusson, ha rögtön akarnak eredményeket látni. A szövetség tagjai azt kifogásolták, hogy a városi vízhálózatra sokat költöttek, mégsincs látszata.