Halasztott az alkotmánybíróság

2010. szeptember 30., csütörtök, Közélet

Az alkotmánybíróság október 6-ra halasztotta a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt által megfogalmazott, a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos alkotmányossági kifogások elemzését és a döntéshozatalt. Mivel több bíró időt kért, hogy alaposabban elemezhesse a kérdést, az alkotmánybíróság megszakította tegnapi ülését, és október 6-án folytatja a kérdés vitáját.

Az NLP szeptember 23-án iktatta az alkotmánybíróságon az egységes állami nyugdíjrendszerről szóló törvény elleni panaszát, véleményük szerint a nyugdíjtörvény elfogadása a procedúra megkerülésével történt, a jogszabály pedig megszegi a törvények visszamenőleges érvénytelenségének elvét, sérti a tulajdonjogot, a tisztességes élethez és a nyugdíjhoz való jogot, és megszegi a nemzetközi emberjogi szabályozásokat, a foglalkozásválasztás szabadságának alapjogát, valamint az alkotmánybíróság perrendtartását. A liberálisok azt is sérelmezik, hogy tévesen alkalmazták az alkotmány 16. cikkelyét az egységes nyugdíjkorhatár megállapítása kapcsán, a parlament pedig figyelmen kívül hagyta a Törvényhozási Tanács véleményezését.
A szociáldemokraták beadványukban az alkotmány több cikkelyére hivatkoznak, amelyeket véleményük szerint megsért a jogszabály, és arra, hogy a szavazásnál tapasztalt kvórumhiánnyal megszegték a törvényhozásra vonatkozó alkotmányossági előírásokat. Az SZDP csatolta kifogásaihoz a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék melletti ügyészségre letett, Roberta Anastase képviselőházi elnök és Sever Voinescu titkár elleni feljelentését, hivatali visszaéléssel és hamisítással vádolják őket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-09-30: Közélet - :

Csíkszereda román felirat nélkül

A rendőrség megbünteti a csíkszeredai városházát, és nyomozást indít azt követően, hogy ismeretlen tettesek rovásírásos városnév-felirattal takarták el a város be- és kijáratánál található névtáblák román feliratát. Keddről szerdára virradó éjszaka a város hat ki- és bejáratának névtábláin csak a magyar név és a rovásírással kiírt elnevezés maradt látható.
2010-09-30: Belföld - :

Hírsaláta

CSÚFSZÁJÚ POLGÁRMESTER. Hitvány kutyák, semmirekellők, csavargók és alávaló gazemberek — így jellemezte Călăraşi város lakóit Nicolae Dragu polgármester. A városvezető állítólag azokból a szlogenekből inspirálódott, amelyeket a rendőrök skandáltak a Cotroceni-palota előtt.