Csíkszereda román felirat nélkül

2010. szeptember 30., csütörtök, Közélet

A rendőrség megbünteti a csíkszeredai városházát, és nyomozást indít azt követően, hogy ismeretlen tettesek rovásírásos városnév-felirattal takarták el a város be- és kijáratánál található névtáblák román feliratát. Keddről szerdára virradó éjszaka a város hat ki- és bejáratának névtábláin csak a magyar név és a rovásírással kiírt elnevezés maradt látható.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője kifejtette, egy ilyen lépés sérti az érvényes törvényeket, a polgármesteri hivatal megbírságolása mellett elindítják a nyomozást a tettesek azonosítása érdekében. A csíkszeredai polgármesteri hivatal képviselői elmondták, nem engedélyezték a rovásírásos feliratot, és az újságíróktól értesültek ezekről. ,,Nem engedélyeztük ezt, egy fél évvel ezelőtt éppen mi kezdeményeztük az eljárást, hogy mi, a városháza helyezzük el a rovásírásos feliratokat, de a törvényszék elutasította kérésünket. Most önöktől hallom, hogy valakik ilyeneket ragasztottak ki. Úgy tűnik, ez a válasz arra, hogy a rendőrség belekötött a magyar feliratokba, és megbüntette a városházát. Valakit zavarhatott ez, és ez volt a válasza" — nyilatkozta Szőke Do­mokos alpolgármester. Dél­után a hivatal munkatársai eltávolították a lehúzósokat, az alpolgármester szerint, hogy ,,orvosolják a helyzetet újabb diverzió nélkül".
Olguţa Vasilescu szociáldemokrata szenátor felszólította Tra­ian Igaş belügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket "eme soviniszta pro­vokáció eltávolítása végett", szerinte ,,ezen sovén támadás hátterében Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert áll".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-09-30: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Így nem is lehet

Elhalasztotta az alkotmánybíróság a liberálisok és szociáldemokraták új nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos beadványának tárgyalását arra hivatkozva, hogy igen kényes és bonyolult ügyben kell dönteniük, s időre van szükségük. Egy újabb hétre.
2010-09-30: Közélet - :

Halasztott az alkotmánybíróság

Az alkotmánybíróság október 6-ra halasztotta a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt által megfogalmazott, a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos alkotmányossági kifogások elemzését és a döntéshozatalt. Mivel több bíró időt kért, hogy alaposabban elemezhesse a kérdést, az alkotmánybíróság megszakította tegnapi ülését, és október 6-án folytatja a kérdés vitáját.