Kis fizetések gyorsabb ritmusban

2010. október 2., szombat, Közélet

Két RMDSZ-es képviselő, Lakatos Péter és Derzsi Ákos az alakulat nevében javasolni fogja koalíciós partnereiknek, hogy 2011. január 1-jétől gyorsabb ritmusban növeljék az 1000 lej alatti béreket, "a nagy fizetéssel rendelkezők pedig még várhatnak".

Lakatos elmondta, az RMDSZ két javaslatot tesz a Demokrata Liberális Pártnak (DLP) az 1000 lej alatti közalkalmazotti fizetés növelésére, hiszen a 25 százalékos bércsökkentésnek csak december 31-ig kell érvényben maradnia, és a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés szerint a bérekre fordított összeg 2011-ben nem haladhatja meg a 39 milliárd lejt. "Matematikailag lehetetlen beilleszkedni a 39 milliárd lejes keretbe úgy, hogy a bértáblán a fizetések kiszámításához használt alapbér 600 lej legyen, hogy le lehessen csökkenteni a minimálbér és maximális bér közötti arányt 15 százalékra, és növelni lehessen az alacsony béreket" ― mondta Lakatos. Ismertette, egyik javaslatuk, hogy az 1000 lej alatti béreket gyorsabb ritmusban növelnék, de ebben az esetben fennáll annak a veszélye, hogy egyes közalkalmazottak már nem illeszkednek bele a bérezési rácsba. A második változat szerint a béreket kisebb arányban növelnék, ekkor nem adódnának gondok a bérezési ráccsal. Az RMDSZ jövő héten tárgyal DLP-s koalíciós partnereivel a két bérnövelési változatról.
Ugyancsak az RMDSZ javaslata, hogy újra bevezessék a mikrovállalkozások számára a háromszázalékos adót. Ez az adótípus volt érvényben 2010. január 1-jéig. Lakatos szerint ennek az adózási formának azonban választhatónak kell lennie: a vállalkozó döntse el, ezt vagy a profitadót választja. A háromszázalékos adó bevezetésének javaslatát már bemutatták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1413
szavazógép
2010-10-02: Közélet - :

Mélyponton a politikum

A lakosság intézményekbe vetett bizalmának rangsorában az utolsó helyeken szerepel az elnöki hivatal, a parlament, a kormány és a pártok, az első helyeken áll tűzoltóság, az egyház és a hadsereg — derül ki a Pro Democraţia megbízásából a CCSB közvélemény-kutató intézet által szeptember utolsó napjaiban végzett felmérésből.
2010-10-02: Belföld - :

Hírsaláta

KI LESZ A SZÖVETSÉGI ELNÖK? Azt latolgatja a Transindex, ha végül Markó Béla rászánná magát, és tizennyolc év után átadná az RMDSZ vezetését, ki lenne, lehetne a szövetségi elnök. Frunda György szeretne e székbe beülni, jó a sajtója, de nincs erős tábora.