Mélyponton a politikum

2010. október 2., szombat, Közélet

A lakosság intézményekbe vetett bizalmának rangsorában az utolsó helyeken szerepel az elnöki hivatal, a parlament, a kormány és a pártok, az első helyeken áll tűzoltóság, az egyház és a hadsereg — derül ki a Pro Democraţia megbízásából a CCSB közvélemény-kutató intézet által szeptember utolsó napjaiban végzett felmérésből.

Ennek megfelelően a lakosság leginkább a tűzoltókban bízik (89 százalék), utána következik az egyház (80 százalék), a hadsereg (73 százalék), a csendőrség (63 százalék), a média (61 százalék), a közvélemény-kutató intézetek (57 százalék), a polgármesteri hivatal (55 százalék), a rendőrség (55 százalék).
A bizalmi lista közepén szerepelnek a következők: a Román Hírszerző Szolgálat (40 százalék), a Nép Ügyvédje (34 százalék), a civil szervezetek (33 százalék), a szakszervezetek (32 százalék), az igazságszolgáltatás (29 százalék) és a bankok (25 százalék).
Az intézményekbe vetett bizalom rangsorát a következők zárják: az elnöki hivatal 17 százalékkal (a 2009 februárjában végzett felmérés szerint ez az arány akkor még 48 százalék volt), a parlament 14 százalékkal (2009 februárjában még 20 százalék), a kormány 13 százalékkal (2009 februárjában 26 százalék), végül a politikai pártok 12 százalékkal (a 2009-es adatok szerinti 14 százalékhoz képest). A válaszadók több mint fele úgy véli, a politikusok sosem úgy gondolkoznak, mint a közemberek.
Cristian Pârvulescu, a Pro Democraţia elnöke a felmérés eredményeinek bemutatásakor elmondta, az államelnöki intézménybe vetett bizalom sohasem volt ennyi­re alacsony, bizalmi mutatója mindig körülbelül ötven százalék volt, egy kivételt jegyeztek csupán, Emil Constanti­nescu mandátuma idején.
Ami a választásokat illeti, a lakosság nyolcvan százaléka úgy véli, az eredményeket hamisítják, ugyanennyien állítják azt is, hogy az ország rossz irányba halad. A megkérdezettek több mint fele vissza­vezetné a halálbüntetést.
A felmérés kitér a sajtó megítélésére és szerepére is, eszerint a megkérdezettek 62 százaléka szerint a sajtó független, 69 százalékuk szerint a lakosságot szolgálja. A demokrácia szempontjából a válaszadók 58 százaléka szerint rendkívül fontos a sajtó. Másrészt a megkérdezettek 71 százaléka a televízióból, 13 százaléka az internetről, kilenc százaléka az írott sajtóból, hat százaléka a rádióból tájékozódik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-10-02: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

Magyarország választ

Holnap Magyarország választ. Úgy tűnik, a Kádár-rezsim bukása után ennyire egyértelműen nem rajzolódtak ki jobb- és baloldal között a frontvonalak — ha Magyarország esetében egyáltalán használhatóak még ezek a fogalmak —, mint erre a választási kampányra.
2010-10-02: Közélet - :

Kis fizetések gyorsabb ritmusban

Két RMDSZ-es képviselő, Lakatos Péter és Derzsi Ákos az alakulat nevében javasolni fogja koalíciós partnereiknek, hogy 2011. január 1-jétől gyorsabb ritmusban növeljék az 1000 lej alatti béreket, "a nagy fizetéssel rendelkezők pedig még várhatnak".