A kender értékesítése Miklósvárszéken

2010. október 5., kedd, Magazin

Az Erdélyi Főkormányszék felszólítást intézett a kendert termesztő földművelőkhöz, hogy külföldi eladási lehetőség adódott: a Székelyföldről is felvásárolják azoktól, akiknek több kender termett.

Hogy pontosan tudják, mennyi kender kivitelére számíthatnak, felszólították a királybírókat, hogy írják össze az eladható kender kalangyáinak számát minden székben. Miklós­várszékről Bora Elek készít ismertetést a kender 1824. évi terméséről, és küldi a királybírónak. Levelét alább ismertetem:
,,Méltóságos Királybíró Úr. Alázatos tisztelettel kívántam je­len­teni, hogy amint a Fő Gubernium folyó év július 2-án 6195 szám alatt költ kegyelmes decrétuma nyomán méltoztatott vala a Méltóságos Királybíró Úr nekem kötelességemmé tenni, hogy a fenn tisztelt decrétum tartása szerint nyomoznám ki, hogy itt Nemes Székünkben esztendőként mennyi kender szokott teremni, és annak kalangyáját 10 esztendők alatt micsoda áron adták el. Azon tisztelt rendelésnek elégtételéül elmentem személyesen Nemes Székünknek minden falujában, és mindenütt szoros meg­kér­dezésem után fel adták a kender termést s annak 10 esztendők­től fogva való árát. Ezen ide zárt conpassusban feljegyeztem. Az idegen országba lehető vitelre nézve pedig mindenütt azt jelen­tették a lakosok, hogy most is azon specificátumban feljegyzett kendereknek legalább fele részből szövendő vásznakat idegen országba viszik, s annál fogva semmi hátramaradásuk nem lenne a nyers kender eladásába, sőt, ha jól megfizetnék a nyers kender­nek az árát, még nagyobbra fejleszthetnék a kender termését. Azon való igyekezetüket, melynek jelentése mellett tisztelettel maradok a Méltoságos Királybíró Úrnak. Bora Elek, Nagyajta, 4 október 1824."
Rövid kimutatását Bora Elek így összegzi:
,,Miklósvárszéken 1824-ben 3000 kalangya kendert termesztettek. A házi szükségleten kívül két kalangyát athatnak el, vagy megszövik, és úgy adják el. Tíz esztendőt felvéve az átlagos termésnél 25 000 kalangya kendert lehet számolni. Ha a kender kalangyája 2 Forint és 30 Krajcár, akkor a tízévi termésnek felét, 12 500 kalangyát tudnak beadni. Bora Elek"
A kender értékesítése és egyre szélesebb körben való termesztése egész Székelyföldnek tekintélyes anyagi jövedelmet hozott. Azokat a kenderből szőtt vásznakat, melyeket itthoni használatra készítettek a miklósvárszéki asszonyok, a Hidvégi Kelmefestő Céh festette olyan színűre, amilyenre kérték, megőrizve még hosszú éveken át a népi hagyományokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-05: Apróhirdetések - :

Kínál-lakás

Jövő utcai kétszobás tömbházlakás eladó. Telefon: 0730 532 444.
4237710
2010-10-05: Magazin - :

A film újabb veszteségei

Tegnap temették el Tony Curtis magyar származású amerikai filmszínészt, aki a múlt héten, 85 éves korában hunyt el. Bernard Schwarz néven New Yorkban született 1925. június 3-án, szülei Máté­szalkáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba.