Nem adja át a megye a banképületet

2010. október 6., szerda, Közélet

Nem zárult le, továbbra is pereskedés folyik a Román Nemzeti Bank egykori székhelyének épületéért. Az ingatlant a Năstase-kormány adta át a megyei tanácsnak, ám ugyanaz a kabinet 2004-ben, regnálása utolsó hónapjaiban átutalta az ortodox egyház fennhatósága alá.

Az önkormányzat elmulasztotta a telekkönyvezést, az egyház azonban nem, s így hiába adta vissza a megyének az épületet a Tă­riceanu-kabinet, az ortodox püspökség pert indított az ingatlanért. Idén február­ban megszületett a végleges döntés, a bíróság az egyháznak ítélte az egykori bankszékházat, de a tulajdonba helyezés mai napig nem történt meg. "Az ingatlan az állam tulajdonában van, a művelődési minisztérium ügykezelésében, így ítélte az ortodox egyháznak használatra a legfelsőbb bíróság" — mondta el Tamás Sándor, aki hozzáfűzte: nemrég az Állami Vagyon­alap beperelte őket az átadás késleltetése miatt. Ha a bíróság úgy határoz, és erre kötelezi őket, akkor megteszik a szükséges lépéseket, addig azonban nem, mert jelenleg egyetlen dokumentum sem kötelezi őket erre. Az ügy azért került ismét napirendre, mert a hét végén Sepsiszent­györgyre látogató Kelemen Hunor művelődési minisztert az átadás felgyorsítására kérte az ortodox egyház és egy román civil szervezet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-10-06: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Novemberre ígérik a tanügyi törvényt
A tanügyi törvényt novemberben véglegesítik — állítja a szenátus oktatási bizottságának elnöke, a demokrata-liberális Mihail Hărdău. A honatya szerint erről tájékoztatták az Államelnöki Hivatalt és a kormányt, nem érti tehát, miért lenne szükség a jogszabály felelősségvállalással történő elfogadására. Ecaterina Andronescu, a bizottság SZDP-s alelnöke szerint a törvény minden cikkelyét meg kell vitatni, hogy olyan jogszabály szülessék, amelyet minden párt elfogad, így nem lesz szükség néhány év múlva a módosítására.
2010-10-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Letartóztatták a vadkendertermesztőt

Huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a sepsiszentgyörgyi férfit, aki vadkendert termesztett Szárazajtán, egyik barátja telkén. Az ügyészség előbb a terület tulajdonosát is őrizetbe vette, ám a bíróság ezt indokolatlannak ítélte, így a 32 éves N. Levente szabadlábon védekezhet az eljárás során.