Letartóztatták a vadkendertermesztőt

2010. október 6., szerda, Közélet

Huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a sepsiszentgyörgyi férfit, aki vadkendert termesztett Szárazajtán, egyik barátja telkén. Az ügyészség előbb a terület tulajdonosát is őrizetbe vette, ám a bíróság ezt indokolatlannak ítélte, így a 32 éves N. Levente szabadlábon védekezhet az eljárás során.

Az eddigi nyomozás során megállapították, hogy N. Levente barátja, a 39 éves L. Árpád részben saját használatra nevelt vadkendert a félreeső kertben — egyelőre legalábbis ezen a címen vizsgálják ügyüket, bár a lefoglalt mennyiség jóval nagyobb, mint amennyit egy-két személy akár egy év alatt is elszívhat: összesen 41,3 kg. A hivatalos közlés szerint 78 teljesen kifejlett, virágzó növényt találtak — súlyuk 26,3 kg, elhelyezésükből, állapotukból is látszott, hogy gondozták őket —, a telken fekvő lakatlan ház padlásán pedig 10,35 kilogrammnyi száradó példányt és 4,65 kg száraz tövet.
Az eset felgöngyölítésében baconi, sepsiszentgyörgyi és brassói rendőrök is részt vesznek, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni igazgatóság megyénkben dolgozó ügyészének irányítása alatt három helyen végeztek házkutatást a törvénytelen drogeladás és -fogyasztás megakadályozására. A két férfi büntetlen előéletű, de a rendőrség szerint évek óta ismert füvező. Most jogtalan drogtermesztéssel és drogbirtoklással vádolják őket.
A hazai törvénykezés megkülönbözteti a nehéz és a könnyebb kábítószereket: míg előbbiek előállításáért, forgalmazásáért és ezzel kapcsolatos tevékenységért akár huszonöt évi börtönt is kiszabhatnak (még a kipróbálásukra való biztatás is bűncselekmény), a könnyebb, egyszerűen csak kockázatosnak minősített, saját használatra szolgáló anyagokért (ilyen a vadkender is) legtöbb ötévi szabadságvesztés jár — a bírák azonban többnyire beérik pár hónapos felfüggesztett büntetéssel. Magáért a kábítószer-fogyasztásért — habár tilos — nem ítél­hetnek el senkit, elvonókúrára azonban köte­lezhetik a rajtakapott személyt, és orvosi fel­ügyeletet is előírhatnak. Az eladók lefülelése mindig hosszadalmas megfigyelés eredménye.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-10-06: Közélet - Farkas Réka:

Nem adja át a megye a banképületet

Nem zárult le, továbbra is pereskedés folyik a Román Nemzeti Bank egykori székhelyének épületéért. Az ingatlant a Năstase-kormány adta át a megyei tanácsnak, ám ugyanaz a kabinet 2004-ben, regnálása utolsó hónapjaiban átutalta az ortodox egyház fennhatósága alá.
2010-10-06: Közélet - Bokor Gábor:

Orvvadászat Miklósváron (Hurokban múlt ki a medve)

Oszlásnak indult medve tetemére bukkantak Miklósvár erdejében. A medve egy körtefára kihelyezett drótkötélhurokba szorult bele, legalább egy hétig vívta haláltusáját a fáról lelógva — erősítette meg erdővidéki tudósítónk információit László Béla, a Kovászna Megyei Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója.