Apátiából egységbe

2010. október 6., szerda, Közélet

Tőkés László és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pártalapító szándéka máris rajzolja a kérdőjelt: szükséges-e újabb politikai alakulat szűkebb pátriánkban?

Hisz van nekünk egy érdekszövetségből már-már diktatórikus párterővé avanzsált RMDSZ-ünk; lenne, ha hihetnénk is benne, egy Magyar Polgári Pártnak nevezett, meglehetősen elkopott és hitelét vesztett kispártunk. Nemrég Csíkból érkezett a hír, hogy Erdélyi Erő néven újabbacska, de lényegében az RMDSZ irányelveit követő, jelentéktelen párttal kísérleteznek, a bejelentés óta viszont csend van, bizonyítékaként annak, hogy az élet időnként keresztbe tesz a fellegnézésnek. Politikai mozgalomként a Székely Nemzeti Tanács is meg-megszólal, zászlóján és célkitűzései között az autonómia szó a leghangsúlyosabb.
Lenne tehát, aki a magyarság háromszintű autonómiaigényét — az egyénit, kulturálisat és területit — képviselje. S valahogy még sincs.
Az RMDSZ az országos politizálással tölti az idejét, már-már Băsescu-Boc csicskásává válván, de mert tisztújító kongresszus közeledik, mint ilyenkor mindig, ismét a megújulás szükségességéről beszél. Az MPP hitelét vesztette, az Erdélyi Erő nem létezik, az SZNT elévülhetetlen érdeme: ha cselekvésképtelenül is, de meg-megkondította az autonómia szükségességének kolompjait.
Úgy tetszik, az erdélyi magyarság mély apátiába zuhant. A tömeges kivándorlás, az egyre nehezebb életkörülmények, az ismétlődő csalódásokba gubózva veszíti a változás lehetőségébe vetett hitét. Ha mégis felmérésekre, nyilatkozatokra alapozunk, úgy tűnik, az autonómia megszerzésének lehetősége az egyetlen, mely egy zászló alá terelhetné e nemzetrészt, s ebben Tőkés László személye, több mint húsz éve tartó következetes kiállása toborzóerővé válhat. Hisz — áll vasárnapi nyilatkozatukban — mindenkire számítanak, "aki önös érdekein túllépve a nemzeti autonómiákért és a magyar nemzetegyesítésért akar dolgozni". Természetesen, azzal is tisztában vannak, hogy a hatszázalékos választóbázissal rendelkező erdélyi magyarságot nem szabad, nem tanácsos szétbomlasztani, tehát "keresni fogják a lehetőségét is, hogy mind az MPP-vel, mind az RMDSZ-szel, továbbá az SZNT-vel és más politikai-közéleti szereplővel is megtalálják a közös hangot".
És ez lesz nehéz, a legnehezebb. Az ellenpropaganda már elkezdődött, s kétség sem férhet hozzá, folytatódni fog. De egy autonómiaigény mentén szerveződött, morális alapokon nyugvó, nemzetegyesítő erdélyi pártra nagyon rászorulna a magyarság. S mert mára e program az anyaországban is megosztottságokat fölülnéző győzelemre verekedett, ha van még élni és megmaradni akarás bennünk, jövősnek kell lennie.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-06: Közélet - Sylvester Lajos:

Új Erdélyi Magyar Párt?

Markó Béla és Tőkés László Tusnádfürdőn: hogyan tovább, összefogás?
Új magyar párt létrehozásának igénye körvonalazódik az erdélyi magyar politikai mezőnyben. Ennek gondolata az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi választmányának ülésén merült fel, s amennyiben a november 27-én összeülő EMNT Országos Gyűlése áldását adja az elképzelésre, elindulhat a Tőkés László által képviselt értékeket megjelenítő párt szervezése.
2010-10-06: Közélet - Farkas Réka:

Az RMDSZ útkeresése

Vízválasztó előtt az RMDSZ, jövő februári kongresszusának új irányvonalat kell meghatároznia, nemcsak a kudarcos kormányzás, de a Tőkés-féle párt várható megjelenése miatt is. Sokféle érdekcsoportosulás körvonalazódik a szövetségben, legtöbbjük egyetért azzal, hogy frissíteni kell programjukon, a holnap elvárásaihoz kell igazítaniuk alapszabályzatukat.