Az RMDSZ útkeresése

2010. október 6., szerda, Közélet

Vízválasztó előtt az RMDSZ, jövő februári kongresszusának új irányvonalat kell meghatároznia, nemcsak a kudarcos kormányzás, de a Tőkés-féle párt várható megjelenése miatt is. Sokféle érdekcsoportosulás körvonalazódik a szövetségben, legtöbbjük egyetért azzal, hogy frissíteni kell programjukon, a holnap elvárásaihoz kell igazítaniuk alapszabályzatukat.

Né­zetkülönbségek elsősorban az eljövendő elnök személyével (s az általa fémjelzett új iránnyal kapcsolatosan) merülnek fel, két tábor tűnik elő: egyik szerint új időkben új ember kell, másik szerint jelen pillanatban nincs alkalmas utód, Markónak kell folytatnia tizenhét éve megkezdett irányító tevékenységét.
Kívülálló keveset lát az RMDSZ-en belüli harcokból, helykeresésekből, ám észlelheti, az oly sokat emlegetett nagy egység már a szövetségen belül is recseg-ropog. Néhányan egyértelműen pályáznak az elnöki székre, mások befolyásukat, erejüket fitogtatják, hátulról próbálják diktálni a játékszabályokat. Sokak számára nyilvánvaló, Frunda György megpályázza az elnöki széket, a Maros megyei szenátor népszerű, és nyugdíjasok melletti kiállásával, televíziós szerepléseivel, olykor populista retorikájával akár esélye is lehetne, ha a tömegek vagy a román sajtó voksolna. Az RMDSZ különböző döntő fórumaiban azonban támogatók nélküli magányos farkas, kollégái távolságtartása a legutóbbi SZKT-n is szembetűnő volt. Jelentősebb funkcióra pályázna Borbély László is, ő főként az önkormányzati vezetőket igyekszik megnyerni, miniszteri funkciója, pénzosztogatása segíti ebben, szervezői képessége elismert, ám nagyon sokan nem fogadják el, egyebek mellett a román politikummal való üzleti összefonódásait kifogásolják. Régóta potenciális trónörökösként emlegetik Kelemen Hu­nort, őt nevelte, formálta utódjának Markó Béla, ám minden jel szerint hiányzik belőle az az erő, amely egybetarthatná az RMDSZ-ben körvonalazódó sok érdeket és nézetet.
A partiumi vezetők a majdani kongresszus házigazdájaként Markó tisztségben maradása mellett látszanak lobbizni, de a sajtó potenciális jelöltként emlegeti Cseke Attila egészségügyi minisztert. Nem jelezte még senki szándékát székelyföldi önkormányzati berkekből, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök befolyása vitathatatlan, de jól értesültek szerint Olosz Gergely elsősorban gazdasági hatalma, magyarországi kapcsolatai sem elvetendőek, ha valamelyikük indul, vagy közösen támogatnak egy jelöltet, akár esélyes is lehet. A háromszéki helyi nagyágyúk, Tamás Sándor és Antal Árpád egyelőre nem nyilvánítottak véleményt, Székelyföld fontosságát, az egységet, az összefogást emlegetik legfontosabb célként.
Megkezdődött hát a hatalmi harc az RMDSZ-ben, s csak hab a tortán, hogy Tőkés László is bejelentette, pártot alapít. A szövetségben már elindultak a találgatások, jelentős személyiségek, nagy nevek átsorolódásáról szól a fáma, várható, akár a patkányok, menekülnek majd a süllyedő hajóról azok, akik hatalmukat, érdekeiket, pénzüket látják veszélyben. A jelenlegi kudarcos kormányzás után ugyanis nem lesz könnyű ismét talpra állnia a szövetségnek, olyan meggyőző üzenetet megfogalmaznia, amely 2012-ben is önkormányzati, parlamenti funkcióba segíti embereit.
Ilyen körülmények között érthető Markó Béla óvatossága. Ha hinni lehet szavainak, lemondana az elnökségről, de nem látja, ki tudná összetartani a szerteágazó erőket, érdekeket, kinek lenne akkora hitele, ereje, hogy megfékezze az elvándorlást, megakadályozza a szövetség szétesését. Sokan kacsingatnak Tőkés pártja felé, sokan törnek hatalomra az RMDSZ-ben, s minél nagyobb lesz a harc, a viszály, annál bizonyosabb: még legalább két évig Markó Béla marad az RMDSZ elnöke.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-10-06: Közélet - Simó Erzsébet:

Apátiából egységbe

Tőkés László és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pártalapító szándéka máris rajzolja a kérdőjelt: szükséges-e újabb politikai alakulat szűkebb pátriánkban?
2010-10-06: Világfigyelő - :

Ökológiai katasztrófa Magyarországon

Egymillió köbméter vörös­iszap folyt ki
A magyar kormány veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területén. Illés Zol­tán környezetvédelmi államtitkár délelőtt Kolontáron közölte, négyen haltak meg az iszapömlés miatt az ajkai térségben: egy 35 éves férfi megfulladt, amikor a terepjáróját felborította az iszaplavina, egy idős embert az otthonában ért a halál, amikor a házára zúdult az áradat, meghalt továbbá egy hároméves gyermek és egyéves kishúga.