Szórványprogram Hunyad megyébenMentés Őraljaboldogfalván

2010. október 7., csütörtök, Nemzet-nemzetiség

Háromszéki és hunyadi fiatalok a kristyori templomtakarításon

Túllépett a Kovászna Megye Tanácsa és Sepsi­szentgyörgy önkormányzata által indított szórványprogram a kulturális rendezvények és kölcsönös táboroztatások szintjén, a Hunyad megyei maradék magyarság nemzettudatának megőrzésében következő lépés a műemlékek mentése.

Ezek közül is kiemelten a kultikus helyeké: Hunyad megyében 42 református templom található, s mindössze 12-nek van még kisebb-nagyobb gyülekezete ― nem csoda hát, ha néhány hajlék pusztulásnak indult. Akad, amelyiknek teteje omlott be, másnak már csak faltöredékei állnak. A háromszékiek a nyáron az elnéptelenedett kristyori templom környékét takarították ki, most az őraljaboldogfalvi templomon a sor.
Őraljaboldogfalva református temploma jó állapotú, nem szorul mentésre (néhány esztendeje, Dézsi Attila hunyadi alprefektusi időszakában tetőzetét kormányprogramból kijavították), ellenben az épületet övező mintegy 180 méteres kerítésnek nyoma sincs, s a falu tizenhárom fős gyülekezete képtelen rendbe tenni: anyagilag, de munkabírásban is meghaladja erejüket. A templomkert átjáróvá vált: biztos kezdete a pusztulásnak. Ezt megelőzendő döntöttek úgy a szórványprogram háromszéki elindítói, hogy még idén felépítik a kerítést: Sepsiszentgyörgy önkormányzata beszerzi a faanyagot, a hunyadiak adják a cementet, kavicsot, s háromszéki és szórványbeli önkéntesek ― fiatalok zömmel, de a választott képviselőink is készülnek megfogni a lapát nyelét ― elvégzik a munkát. Október közepén, egy hétvégén, mert a számítások szerint a kerítésállítás olyan ötszáz munkaórát igényel.
A Háromszék―Hu­nyad szórványprogram féléves, ez idő alatt mint­egy félszáz, elsősorban kulturális műsor zajlott itt és a szórványban ― tudtuk meg Nemes Elődtől, a megyei tanács szórványprogram-felelősétől. A nyár folyamán hét tábort szerveztek Árkoson, Zabolán és a Benedek-mezőn, illetve Vízaknán, Déván, Al­gyó­gy­on, ezeken háromszáz fiatal táborozott együtt a két megyéből. Háromszéki segítséggel kopjafát állítottak Lupényban, Petrozsényben, Vajdahunyadon, egyházi és civil kapcsolatok alakultak ki a két megye magyar közösségei között. És nem mellékes, hogy a háromszéki valutából, a krumpliból is jutott ― Szentkatolna jóvoltából ― a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árváinak. Ugyancsak háromszéki segédlettel szervezték meg idén első ízben a Hunyad Megyei Magyar Napokat, készül az a szakmai kiadvány, mely a Hunyad megyei református templomokat mutatja be ― több síkon zajlik tehát a program. Melynek anyagi hátterét az immár bejegyzett Kun Kocsárd Egyesület rendezi ezentúl, a két megye által alapított civil szervezetnek ugyanis több a lehetősége pályázati úton pénzt szerezni a szórványprogram sikeres folytatására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-10-07: Riport - B. Kovács András:

Hogyan ne építsünk autópályát

Helyesbítésre szorulónak nevezi a világháló egy hibás értesülését a rádiószerkesztő, Romániában nem három, mindössze másfél autópálya van, szögezi le. Értem és helyeslem a korrekciós szándékot, de továbbmennék: Romániában egyetlen autópálya sincs, mert az a három töredék, pár tíz vagy akár száz kilométeren húzódó sztrádaszakasz nem érdemli meg e nevet, s nem pusztán kétes minősége, hanem főleg elszigeteltsége miatt.
2010-10-07: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Eskü művelődésünk, szülőföldünk szolgálatára

A napokban évnyitóra került sor a Sapientia — Erdélyi Magyar Tudo­mányegyetemen is, új tanévének azzal a reménnyel vág neki felsőoktatási intézményünk, hogy az akkreditációs bizottság kedvező döntését a törvényhozás is szentesíti, és ezzel a Partium Egyetem után elfoglalhatja helyét a teljes jogú egyetemek között.