Hogyan ne építsünk autópályát

2010. október 7., csütörtök, Riport

Helyesbítésre szorulónak nevezi a világháló egy hibás értesülését a rádiószerkesztő, Romániában nem három, mindössze másfél autópálya van, szögezi le. Értem és helyeslem a korrekciós szándékot, de továbbmennék: Romániában egyetlen autópálya sincs, mert az a három töredék, pár tíz vagy akár száz kilométeren húzódó sztrádaszakasz nem érdemli meg e nevet, s nem pusztán kétes minősége, hanem főleg elszigeteltsége miatt.

Országunk ugyanis e téren is fonák és nemkívánatos újdonsággal szolgál. Feltalálta az autópályák terén is a fából vaskarikát, a sehonnan induló és sehova sem vivő közlekedési eszközt. Annak idején, még a diktátor korában készült el Piteşti és a főváros között egy ún. sztráda, melynek semmi értelme nem volt, hiszen rácáfolt magának az autópályának a meghatározására, lévén az ugye településeket elkerülő, gyorsforgalomra több tekintetben is alkalmassá tett, a szembejövő sávokat egymástól elválasztó, a balesetveszélyt lecsökkentő stb., de főleg a nagy távolságokat összekötő közlekedési folyosó, melynek alaphivatása pontosan az, hogy régiókat, nagyvárosi agglomerációkat és főleg országokat kössön össze egy nemzetközi kapcsolati háló részeként.
Hogy Ceauşescu idején ún. belső pályát, tehát egy önellentmondó képtelenséget építettek, ebben benne volt az egész korabeli ideológia félelme a külföldi befolyástól, benne az autarchiára törekvő gazdaságpolitika, benne a kommunista elit elzárkózásra törekvése, benne totalitárius hatalmának féltése. Sok értelme nem volt hát a piteşti-i sztrádának, de dicsekedni lehetett vele: bár haszontalan, de van nekünk is, ugye.
Ha az utóbbi húsz évet nézzük, nem mondhatunk egyebet: a külföldtől való beteges irtózás tükröződik abban, ami e téren az országban történt. A nagy tervek ugyan elkészültek, a csigatempó azonban, amit a munka követ, nem írható pusztán a rossz szerződések (lásd Bechtel, mely miatt az uniós támogatástól elestünk) vagy a válság számlájára. Mert hogyan építenek autópályát a mai Romániában? Hogy a fővárosból a tengeri kikötők felé haladnak, még hagyján, de nem azon kellett volna mindenekelőtt gondoskodni, hogy az a külföldtől ne legyen továbbra is úgyszólván elvágva? Az ún. belső útszakaszok építése sem szünetel. A Gyalut Aranyosgyéressel összekötő pálya maga az abszurdum, a gazdaságtalan pénzkidobás netovábbja. Nem a magyar határtól, Váradon áthaladó irányból kellett volna folyamatosan meghosszabbítani azt, amit a magyar fél ott is, tulajdonképpen Szeged környékén is megalkotott, hogy minél előbb megkezdődhessen a beruházás megtérülése, és az érintett régiók azonnal élvezhessék a forgalmi előnyből származó hasznot? Ehelyett még hosszú évekig úgyszólván a semmibe felfüggesztett, Erdély belsejébe elhelyezett, két, száz kilométerekre elnyúló szűk keresztmetszet közé beszorított, legfeljebb kerülő útnak minősíthető új négy sáv jött létre, mely hosszú ideig arra kárhoztatott, hogy alig páran vehessék hasznát, mások legfeljebb kíváncsiságból és sétakocsikázás kedvéért hajtsanak fel rá.
Elszomorító bizonyítványt állít ki e fonák "közlekedésfejlesztés" a román politikai elitről, mely ezáltal újabb évtizeddel tolja ki kontinentális csatlakozásunkat gyakorlatilag. Mintha annak lenne igaza, aki azt mondotta: amíg nincs minden szétrabolva, ide mások be ne tegyék a lábukat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-07: Riport - B. Kovács András:

Reformjavaslat (Magánosítás honi módra)

Itt valaha házgyári panelek készültek, ma romosodó kísértettanya, munkahelyek temetője
Noha három éve készült, a háromszéki kereskedelmi és iparkamara javaslata nemcsak nem avult el, hanem kimondottan megőrizte időszerűsége mellett gyakorlati hasznosíthatóságának lehetőségét is. Amiből ugyanis Herman Rosner kamaraelnök elemzésében 2007-ben kiindult, a mai napig változatlanul fennáll a régió és az ország szerencsétlenségére, mi több, az azóta bekövetkezett gazdasági válság még inkább fokozta azokat a bajokat, melyekbe nem utolsósorban az ésszerűtlen és ellenőrizetlen privatizáció taszította e megyét is.
2010-10-07: Nemzet-nemzetiség - Váry O. Péter:

Mentés Őraljaboldogfalván (Szórványprogram Hunyad megyében)

Háromszéki és hunyadi fiatalok a kristyori templomtakarításon
Túllépett a Kovászna Megye Tanácsa és Sepsi­szentgyörgy önkormányzata által indított szórványprogram a kulturális rendezvények és kölcsönös táboroztatások szintjén, a Hunyad megyei maradék magyarság nemzettudatának megőrzésében következő lépés a műemlékek mentése.