Megemlékezés AradonAz együttműködés üzenete

2010. október 7., csütörtök, Közélet

A térség népeinek, így a románoknak és a magyaroknak közös a sorsa az új Európában, a két népet számos területen kötik össze az érdekek, együtt kell keresniük a választ korunk kérdéseire — ezeket a gondolatokat fejtette ki tegnap Aradon Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter és Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A Nemzeti Gyásznap alkalmából az aradi Szabadság-szobornál délután rendezett ünnepségen mindkét politikus a mai kor követelményeinek tükrében emlékezett meg a 161 évvel ezelőtt kivégzett tábornokokról.

Hende Csaba beszédében megállapította: Magyarország tudja, hogy mivel tartozik a nemzetnek, együtt kell összekötnünk azokat a szálakat, amelyeket a történelem vagy a közelmúlt felelőtlensége elszaggatott — mondta. ,,Román barátaink tapasztalataiból tanulva vezettük be a kettős állampolgárság intézményét a határon túli magyarság számára. Erőteljesen támogatjuk a magyar közösség decentralizációs és autonómiatörekvéseit. A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a szórványban élő magyarság sorsára, közösségeinek, intézményeinek meg­őrzésére és gyarapítására. Fi­gyelünk mindazokra, akik magyarként élnek és dolgoznak, s ha kell, a mindennapokban küzdenek meg nemzetünk jövőjéért, közös megmaradásunkért" — fejtette ki a honvédelmi tárca vezetője.
Markó Béla úgy fogalmazott: a Szabadság-szobor nem csak a magyarok, hanem minden itt élő nemzet szabadságát hirdeti. Emlékeztetett az aradi vértanúk halála óta eltelt százhatvanegy esztendő krónikájára, amelyből úgy tűnhet: a népek, nemzetek soha semmit nem tanulnak a borzalmakból. ,,Én nem hiszek abban, hogy nekünk saját kárunkon kellene megtanulnunk mindezt" — szögezte le az RMDSZ elnöke, aki szerint nem szabad ismét a múlt csapdáiba esni, hiszen az idegengyűlölet, a kizárólagosság, az intolerancia ma ugyanolyan veszélyes, mint bármikor a múltban volt. A közös Európa új megkötöttségekkel és kötelezettségekkel jár, de mégiscsak együtt vagyunk már, minden magyar ember és minden nép Euró­pának ebben a részében. Eze­ket a népeket együttműködésre ítélte a történelem — állapította meg Markó Béla.
Az aradi megemlékezéseken részt vett Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is, jelen volt Ujhelyi István, az Or­szággyűlés MSZP-s alelnöke és Mesterházy Szilvia, az MSZP elnökének felesége, Fü­zes Oszkár bukaresti magyar nagykövet, Szilágyi Má­tyás kolozsvári főkonzul és több más magyarországi és romániai magyar tisztségviselő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-07: Nemzet-nemzetiség - Kisgyörgy Zoltán:

Ami a szénbányászatból ránk maradt

Kétszáz oldalas kiadványt forgatgatok: Nagybánya vidéki folklórhagyományok, köztük nem egy a bányászathoz kapcsolódó. Tatárok, betyárok, bányarémek a címe, közös munka, közös gyűjtés eredménye. Szerkesztette Magyar Zoltán, kiadta a Teleki Társaság (Nagybánya, 2010).
2010-10-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hűvös megemlékezés

Nem a csípős levegő, hanem az érdektelenség miatt van okunk pirulni: az aradi vértanúkról alig maroknyian emlékeztek meg tegnap Sepsiszentgyörgyön. Szé­gyell a magyar magyarnak lenni — jegyezte meg az egyik civil résztvevő, miután a magával hozott szál virágot elhelyezte a talapzaton.