Hűvös megemlékezés

2010. október 7., csütörtök, Közélet

Nem a csípős levegő, hanem az érdektelenség miatt van okunk pirulni: az aradi vértanúkról alig maroknyian emlékeztek meg tegnap Sepsiszentgyörgyön. Szé­gyell a magyar magyarnak lenni — jegyezte meg az egyik civil résztvevő, miután a magával hozott szál virágot elhelyezte a talapzaton.

Mintha Antal Árpád rövid beszédére válaszolt volna: a polgármester ugyan kijelentette, hogy nem kell a székelyeket félteni, amíg ilyen példaképeik vannak, de arra is figyelmeztetett, hogy hiábavaló volt az áldozat, ha méltatlanokká válunk rá, és céltalanul sodródunk. Bár két parlamenti képviselő és több helyi tisztségviselő is megjelent az 1848-as szobor előtt, a rendezvény politikamentes volt. Csak egy Petőfi-vers zúgott, és a Himnusz zsongott kicsit a parkban, amelynek mindennapi közönsége zavartalanul jött-ment az ünneplők körül. A koszorúzás után a ráérőbbek átsétáltak a Kónya Ádám Művelődési Házba, ahol László Károly és Matekovics János ez alkalomra összeállított műsorának tapsoltak. A várakozások ellenére a terem majdnem egészen megtelt, kicsit felderítette a hangulatot, hogy a székeken már nem csak nyugdíjasokat, hanem fiatalabb arcokat is lehetett látni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-07: Közélet - :

Az együttműködés üzenete (Megemlékezés Aradon)

A térség népeinek, így a románoknak és a magyaroknak közös a sorsa az új Európában, a két népet számos területen kötik össze az érdekek, együtt kell keresniük a választ korunk kérdéseire — ezeket a gondolatokat fejtette ki tegnap Aradon Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter és Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A Nemzeti Gyásznap alkalmából az aradi Szabadság-szobornál délután rendezett ünnepségen mindkét politikus a mai kor követelményeinek tükrében emlékezett meg a 161 évvel ezelőtt kivégzett tábornokokról.
2010-10-07: Közélet - Bokor Gábor:

Az veszhet el végleg, amiről önként lemondunk

Meghitt, családias hangulatban emlékeztek Kovásznán a szabadságharcra és vértanúira. A huszonhárom kovásznai 1848—49-es hősi halott belvárosi református templom kertjében álló emlékművénél közel száz helybéli, meghívott gyűlt össze.