KézdivásárhelyAz aradi vértanúk példája

2010. október 7., csütörtök, Közélet

Tegnap este az egykori Székely Katonanevelde előtti téren az 1848—49-es, valamint a két világháború hősi halottainak állított emlékműnél Kézdivásárhely polgármesteri hivatala és az MPP helyi szervezete rövid ünnepi műsorral adózott az aradi tizenhárom vértanú tábornok emlékének.

A negyedik alkalommal megszervezett ünnepségen az Erdélyi Történelmi Vitézi Rend, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetsége képviseltette magát, mintegy százötvenen voltak jelen. A rendezvényen részt vett Bencsik János, az Orbán-kormány energiaügyi és otthonteremtési államtitkára is. Rácz Károly polgármester, Bencsik János, dr. Ambrus Ágnes, az MPP városi szervezetének ügyvezető elnöke és a vármegyés Bartók Levente mondott ünnepi beszédet, méltatta az aradi vértanúk hősiességét, példaként állítva őket a mai nemzedék elé. Bokor Tibor szenátor üdvözletét Nagy Babos Tamás tolmácsolta. Faludy György Október 6. című versét Ba­rabás Réka színművész, a városi színház tagja szavalta el. Közreműködött a Tanulók Klubjának fúvószenekara, amely a magyar és a székely himnuszt játszta el. Az ünnepség fáklyagyújtással és koszorúzással ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-07: Közélet - Bokor Gábor:

Az veszhet el végleg, amiről önként lemondunk

Meghitt, családias hangulatban emlékeztek Kovásznán a szabadságharcra és vértanúira. A huszonhárom kovásznai 1848—49-es hősi halott belvárosi református templom kertjében álló emlékművénél közel száz helybéli, meghívott gyűlt össze.
2010-10-07: Közélet - Farkas Réka:

Megújul a Székely Nemzeti Tanács

A helyi, települési székely tanácsok működését szeretné újjáéleszteni a Székely Nemzeti Tanács, jó alkalomnak találják e célra a november 19-re Budapesten a magyar parlamentben összehívott ülés előkészítését. Izsák Balázs, az SZNT elnöke levélben fordult a székely falvak és városok közösségeihez: alakítsák meg a települési tanácsot ott is, ahol eddig nem működött, ahol létezett, tartsanak új küldöttválasztást, hogy megfelelően felkészülve, hiteles felhatalmazással vehessenek részt az eseményen.