Az veszhet el végleg, amiről önként lemondunk

2010. október 7., csütörtök, Közélet

Meghitt, családias hangulatban emlékeztek Kovásznán a szabadságharcra és vértanúira. A huszonhárom kovásznai 1848—49-es hősi halott belvárosi református templom kertjében álló emlékművénél közel száz helybéli, meghívott gyűlt össze.

A város és egyházak elöljárói mellett Olosz Gergely és Márton Árpád parlamenti képviselő, valamint Szászfalvi László országgyűlési képviselő, a magyar közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára volt jelen.
Balogh Zoltán lelkész a kovásznai megemlékezésen párhuzamot vont a szabadságharc és a kommunizmus mártírjai között. Míg előbbiekről hosszú ideig szólni sem volt szabad, utóbbiakról erőltetett módon tereket, utcákat, intézményeket neveztek el. Mégis, a történelmi igazság beteljesedett, a szabadságharc hősei győzedelmeskedhettek, kiszabadulhattak kényszerű fogságukból — csengett ki beszédéből.
Kovács Gábor esperes és Bukovinszky Miklós lelkipásztor egyaránt hangoztatta: a székelység, a kicsi magyarság csak azt veszítheti el végképp, amiről önszántából lemond — amit erőszakkal vesznek el tőle, az nincs végképp elveszve. Szászfalvi László októberről, az emlékezés hónapjáról és azokról a hősökről beszélt, akiknek nem jutott abból, amiért életüket áldozták. Az anyaországi nemzeti forradalom, a Kárpát-medencei magyar összefogás jelképei lehetnek az októberi hősök — hangsúlyozta. A ceremónia záróakkordjaként az emlékezés koszorúit helyezték az emlékmű elé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hűvös megemlékezés

Nem a csípős levegő, hanem az érdektelenség miatt van okunk pirulni: az aradi vértanúkról alig maroknyian emlékeztek meg tegnap Sepsiszentgyörgyön. Szé­gyell a magyar magyarnak lenni — jegyezte meg az egyik civil résztvevő, miután a magával hozott szál virágot elhelyezte a talapzaton.
2010-10-07: Közélet - Iochom István:

Az aradi vértanúk példája (Kézdivásárhely)

Tegnap este az egykori Székely Katonanevelde előtti téren az 1848—49-es, valamint a két világháború hősi halottainak állított emlékműnél Kézdivásárhely polgármesteri hivatala és az MPP helyi szervezete rövid ünnepi műsorral adózott az aradi tizenhárom vértanú tábornok emlékének.