Alkotmányos a nyugdíjtörvény

2010. október 7., csütörtök, Közélet

Az alkotmánybíróság elutasította tegnap a szociáldemokraták és liberálisok nyugdíjtörvény ellen emelt kifogásait. A jogszabály az államfői aláírást követően léphet hatályba.

Az új törvény szerint 2030-ig egységes, 65 éves nyugdíjkorhatárt vezetnek be a férfiaknak és nőknek egyaránt, de rendelkezései következtében az eddigi öregségi járandóságok a jelenlegi szinten maradnak, a kormánypártok kép­viselői ugyanis nem fogadták el, hogy a nyugdíjpont értéke elérje a bruttó átlagbér 45 százalékát. A jogszabály más jelentős változást is hoz, az egységes nyugdíjazási rendszerbe sorolja, s így megszün­teti a jelenleg magas nyugdíjban részesülő közalkalmazottak kiváltságait.
Az ellenzéki pártok az alkotmánybírósághoz is benyújtott kifogások miatt bojkottálták a képviselőházban szep­tember közepén rendezett parlamenti szavazást, a voksolás előtt kivonultak a teremből. A kormányoldal bennmaradt kép­viselői végül elegen voltak a döntéshez, és 170 vokssal meg­szavazták a nyugdíjtörvényt.
Komoly kétségek merültek fel azzal kapcsolatosan, hogy a teremben a szavazás pillanatában valóban jelen volt-e 170 honatya, hiszen a videofelvételek szerint jóval kevesebb képviselő tartózkodott ott. Az ellenzék ezért csalással vádolja Roberta Anastase házelnököt, és az ügyészségen is feljelentést tett ellene. Victor Ponta, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Szociáldemokrata Párt elnöke az alkotmánybírósági döntés után arra kérte Traian Băsescu államfőt, ne írja alá a jogszabályt, hogy ne járuljon hozzá ahhoz a csaláshoz, amelyet a kormányoldal elkövetett a törvény megszavazásakor. Tegnap a legnagyobb szakszervezeti szövetségek vezetői is úgy döntöttek, levélben kérik az államelnököt, ne hirdesse ki a jogszabályt, ám nem valószínű, hogy Băsescu megszívleli kívánságukat. Korábban többször hangsúlyozta, a nyugdíjreform törvényére szükség van, a Nemzetközi Valutaalap ehhez kötötte az újabb hitelrészlet folyósítását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-10-07: Közélet - Farkas Réka:

Megújul a Székely Nemzeti Tanács

A helyi, települési székely tanácsok működését szeretné újjáéleszteni a Székely Nemzeti Tanács, jó alkalomnak találják e célra a november 19-re Budapesten a magyar parlamentben összehívott ülés előkészítését. Izsák Balázs, az SZNT elnöke levélben fordult a székely falvak és városok közösségeihez: alakítsák meg a települési tanácsot ott is, ahol eddig nem működött, ahol létezett, tartsanak új küldöttválasztást, hogy megfelelően felkészülve, hiteles felhatalmazással vehessenek részt az eseményen.
2010-10-07: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Hol a szegény ember igazsága?

Szertefoszlott hát a remény, az alkotmánybírák semmi kivetnivalót nem találtak a számos méltánytalanságot tartalmazó, az idős nemzedék kiszolgáltatottságáról szóló, a nyugdíjpont értékének növelését elutasító, a nőket a belebetegedésig munkára ítélő nyugdíjtörvényben, sem pedig annak elfogadásában, jóllehet, a botrányos parlamenti szavazáskor igencsak megalapozottnak tűnt a csalás gyanúja.