Hol a szegény ember igazsága?

2010. október 7., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Szertefoszlott hát a remény, az alkotmánybírák semmi kivetnivalót nem találtak a számos méltánytalanságot tartalmazó, az idős nemzedék kiszolgáltatottságáról szóló, a nyugdíjpont értékének növelését elutasító, a nőket a belebetegedésig munkára ítélő nyugdíjtörvényben, sem pedig annak elfogadásában, jóllehet, a botrányos parlamenti szavazáskor igencsak megalapozottnak tűnt a csalás gyanúja.

Az ellenzék azonnal felhördült, döbbenetesnek minősítették a taláros testület döntését, felszólították az államfőt, ne hirdesse ki a jogszabályt, küldje vissza a parlamentbe újratárgyalás végett, a szociáldemokraták ismét kilátásba helyezték Traian Băsescu tisztségéből való felfüggesztését, bűnvádi panaszt emeltek a képviselőház elnöke ellen, a szakszervezetek szociális genocídiumról beszélnek, tiltakozásokkal fenyegetőznek.
A nyugdíjtörvény ily módon nem maradt egyszerűen csak az időseket érintő és érdeklő ügy, hanem egyfajta sűrítményévé vált mindannak a szennynek, ami a romániai politikai életet jellemzi. Mert hűen tükrözi a jelenlegi hatalom gátlástalan hatalomvágyát, hiszen a tévékamerák sem riasztották el őket attól, hogy a szabályokat áthágva keresztülvigyék akaratukat, majd gyáva módon nemet mondjanak az újraszavazásra. De jól mutatja a jogszabály története azt is, miként működnek az állam intézményei: a parlamentben úgy fogadják el a többmillió lakos életét befolyásoló dokumentumot, hogy alig néhányan lézengenek az ülésteremben. A jogállamiság védelmezésére hivatott alkotmánybíróság döntései pedig gyakorlatilag előre megjósolhatóak, csak a testület összetételét kell megvizsgálni, hogy melyik bírát mely párt támogatta. Jelzi az eset azt is, hogy a legfontosabb ügyekben sem törekszik konszenzusra a kormány. Így aztán vérre menő pártközi csatározások, az államfő felfüggesztésére irányuló kezdeményezés beindítása esetén pedig a mély politikai válság áldozatává válhat a nyugdíjasok képviseletének ügye.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-07: Közélet - Farkas Réka:

Alkotmányos a nyugdíjtörvény

Az alkotmánybíróság elutasította tegnap a szociáldemokraták és liberálisok nyugdíjtörvény ellen emelt kifogásait. A jogszabály az államfői aláírást követően léphet hatályba.
2010-10-07: Közélet - Csinta Samu:

Visszatérés az Országházba (Jegyzet)

Nem könnyű eligazodni a romániai magyar politikai, közképviseleti vagy civil szervezetek szövevényében. A sok személyi és célkitűzésbeli átfedés sem segít a tisztánlátásban, a tudatos maszatolásokról, ködösítésről szót sem ejtve.