JegyzetVisszatérés az Országházba

2010. október 7., csütörtök, Közélet

Nem könnyű eligazodni a romániai magyar politikai, közképviseleti vagy civil szervezetek szövevényében. A sok személyi és célkitűzésbeli átfedés sem segít a tisztánlátásban, a tudatos maszatolásokról, ködösítésről szót sem ejtve.

A Székely Nemzeti Tanács útja és célkitűzései aránylag könnyen azonosíthatóak. Önmeghatározása szerint Székely­föld őshonos közössége, a székelység közképviseleti testülete, amelynek célja képviselni a székely közösség területi autonómia iránti igényét, elnyerni a történelmi terület autonómiáját, nemzeti alapú eurorégióvá nyilvánítását. Ennyi, nem több, nem kevesebb. És ezt az utat a 2003-as megalakulás óta különösebb vargabetűk nélkül járja.
A testület fennállása egyik legfontosabb, történelminek is túlzásmentesen nevezhető pillanata előtt áll: november 19-én az Országház főrendi üléstermében tartja soros munkaülését. A rendezvény várható ünnepi töltete adja magát, ám hibának is történelmi lenne, ha az ülés mindössze ennyiben merülne ki. A Parlament intézményével való közös rendezés egyrészt az új magyar kormány nemzetpolitikai elkötelezettségének bizonyítéka, másrészt az SZNT eddigi tevékenységének elismerése. Ezért az ülés önmagában is alkalmas lehet arra, hogy újabb hatalmas lendületet adjon a testület további munkájához, a várható médiaérdeklődés, a megnyíló kommunikációs csatornák pedig a székelység autonómiaigényének széles körű tudatosításához kínálnak fontos lehetőséget.
Hasonló mértékű azonban az ülés megfelelő előkészítésének és lebonyolításának felelőssége is. Az SZNT alapvető budapesti célkitűzése ismertetni a magyar kormánnyal a Székelyföld autonómiaigényeivel kapcsolatos, illetve nemzetpolitikai jellegű elvárásait és javaslatait. Az egyértelmű fogalmazáson, a szókimondáson túl roppant fontos, hogy az autonómiatörekvésekhez méltó színvonalú anyagok kerüljenek a nyilvánosság elé. Többek között abban a kényesnek ígérkező témakörben, miszerint a székelység önállósulási törekvéseiben Magyarországnak támogató és oltalmazó szerepet kell vállalnia, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol autonómiaharca idején.
November 19-én a Székely Nemzeti Tanács küldöttei népesítik be az Országházat. Az ünnepi ruhát és az ünnepélyes lelket azonban nem csak a Szent Korona melletti fényképezkedéshez kell majd magukra ölteniük a résztvevőknek. A tét sokkal inkább az, hogy a székelység képviselői méltó tartalommal tegyék kitörölhetetlen aktussá visszatérésüket az ország házába.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-07: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Hol a szegény ember igazsága?

Szertefoszlott hát a remény, az alkotmánybírák semmi kivetnivalót nem találtak a számos méltánytalanságot tartalmazó, az idős nemzedék kiszolgáltatottságáról szóló, a nyugdíjpont értékének növelését elutasító, a nőket a belebetegedésig munkára ítélő nyugdíjtörvényben, sem pedig annak elfogadásában, jóllehet, a botrányos parlamenti szavazáskor igencsak megalapozottnak tűnt a csalás gyanúja.
2010-10-07: Belföld - :

Hírsaláta

NAGY A SZÜKSÉG. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy becsüli, hogy jövőre Romániának 38 milliárd euró pótlólagos finanszírozásra lesz szüksége, amely 700 000 euróval meghaladja az ideit, de 11 milliárd euróval alulmarad a 2009-es csúcsnál. Közel 19 milliárd euróra lesz szükség a lejáró rövid távú adósságok fedezésére, ehhez hozzáadódnak a 10,8 milliárd eurós közép- és hosszú távú hitelek.