Külföldi hírek

2010. október 8., péntek, Közélet

Elérte a Dunát a vörösiszap-szennyeződés
A Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés tegnap délre — közölte Dobson Tibor, a kárfelszámolás szóvivője Kolontáron. * Halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, a Rába torkolatánál tegnap délután.

* Több mint 150 sérültet láttak el eddig a kórházak az országban a vörösiszapömlés miatt. Többen még mindig súlyos, életveszélyes állapotban vannak, elsősorban vegyi égési sérülések miatt, a sérülteket hat intézményben kezelik. * Orbán Viktor miniszterelnök nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap. Miután a helyszínen tájékozódott a katasztrófahelyzetről, kijelentette: ,,valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt, a faluban, ezt pedig be kell keríteni örök mementónak", mert ,,itt nem lehet élni".


Mario Vargas Llosa kapta az irodalmi Nobel-díjat

Mario Vargas Llosa világhírű perui író kapta idén az irodalmi Nobel-díjat — jelentette be a Svéd Akadémia tegnap Stock­holmban. Az indoklás szerint a 74 éves író — aki nem szerepelt a fogadóirodák által legesélyesebbnek tartott Nobel-várományosok között — a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért kapta az elismerést. Mario Vargas Llosa eddig több mint harminc művet írt, közülük számos magyarul is olvasható. Mint arról Peter Englund, a Nobel-díj-bizottság elnöke beszámolt, Mario Vargas Llosa New Yorkban értesült a hírről, ugyanis jelenleg a Princeton Egyetemen tanít. A perui író nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést. Legutóbb húsz éve, 1990-ben kapott latin-amerikai író irodalmi Nobel-díjat, akkor a mexikói Octavio Paz volt a nyertes. Mario Vargas Llosa a hatodik latin-amerikai szerző, akit kitüntetett a Svéd Akadémia. A perui író, akinek a nemzetközi elismertséget a magyarul A város és a kutyák címmel megjelent regénye hozta meg az 1960-as években, 1995-ben megkapta a Cervantes-díjat, amely a legjelentősebb irodalmi elismerés a spanyol nyelven alkotóknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-08: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Ragaszkodnak Anastase leváltásához
Az SZDP továbbra is kéri Roberta Anastase leváltását a képviselőház éléről — jelentette be Victor Ponta pártelnök. Leszögezte: addig nem lehet szó a nyugdíjtörvény újraszavazásáról, amíg Anastase az elnök.
2010-10-08: Közélet - Váry O. Péter:

Kormánypénzt a Vitéz térre

Október 19-én hirdeti meg a sepsiszentgyörgyi városháza a licitet a Mihai Viteazul tér átépítésének-felújításának folytatására, a további munkálatokra a városvezetés a nagyobbik kormánypárt támogatását is kéri ― tudtuk meg Antal Árpád András polgármestertől.