Sok a banki visszaélés

2010. október 8., péntek, Közélet

Augusztus óta szinte csak a bankok elleni panaszok megoldásával foglalkozik a fogyasztóvédelmi hivatal. Országos szinten több ezren vélik úgy, hogy átverték őket a hitelszerződéssel, és ez sok esetben igaznak is bizonyul: a kirótt pénzbüntetés 1,3 milliárd lejre rúg (a legkisebb is tízezer lej). Megyénkben 79 ilyen beadványt iktattak, ez majdnem kétszer annyi, mint amennyi lakossági panasz minden egyébről be szokott futni.

Nagyjából negyedük megalapozatlan, egy nagyobb adagot — mintegy 25 egyértelmű visszaélést — a bíróságokra irányítottak át, a többiért viszont figyelmeztetést és tetemes összegű bírságot is osztottak, és folyamatosan ellenőrzik, hogy az előírt javításokat végrehajtják-e a pénzintézetek — közölte Rigó Mag­dalena fogyasztóvédelmi igaz­gató, aki szerint nálunk viszonylag kevesen keresnek megoldást a gondjaikra, hiszen a hasonló létszámú vidékeken négyszer ennyi, mintegy 350 személy próbálja érvényesíteni érdekeit.
A jelenségre érdekes magyarázatot ad: itt egyrészt eleve kevesebben vesznek fel bankkölcsönt — innen is látszik az emberek szegénysége, nincs miből visszafizetni —, másrészt nem ismerik eléggé jogaikat, főként a magyar ajkúak — a panaszok nyolcvan százaléka ugyanis a román lakosságtól érkezik, pedig a hivatal mindenki számára nyitva áll, és magyarul beszélő alkalmazottak is vannak.
Az okmányok viszont román nyelvűek, és meglehetősen kacifántosak: típushibát sem nagyon lehet kiemelni, mert a szerződések esetről esetre különböznek, mindegyiket aprólékosan kell átvizsgálni.
A leggyakoribb szabálysértésekről hosszú listát készítettek. Ezeket röviden úgy lehetne összefoglalni: nem tájékoztatják időben és alaposan az ügyfeleket (többoldalnyi tanáccsal szolgálnak az érdekelteknek a www.anpc.ro honlapon). A leginkább sáros bankokat nem nevezhetik meg, a világhálós fórumokon azonban sok mindenki megosztja történetét, ezekből is lehet tanulni.
A korábban felvett hitelek törlesztése egyébként minden válság sújtotta országban meg­nehezedett, nálunk azonban legalább egy ágazatban közbelépett a kormány: Traian Igaş, szeptember 27-én kinevezett belügyér október 5-én miniszteri rendelettel kötelezte a megyei rendőrfőnököket arra, hogy a rendőrségi alkalmazottak hiteleinek újraütemezéséről tárgyaljanak a bankokkal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-08: Közélet - Bokor Gábor:

Évente egy vaddisznó a ráadás

Ez év márciusában határozott Kovász­na helyi tanácsa, hogy a város tulajdonában levő 550 hektárnyi erdővel vadgazdálkodás céljából csatlakozik a zágoni Mikes-egyesülethez.
2010-10-08: Közélet - :

Csapó György a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház élén

Tegnaptól a művelődési minisztérium ideiglenes kinevezésével Csapó György színművész, a Kézdivásárhelyi Városi Színház társulatvezetője a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főigazgatója.