Székelyföldi RMDSZ

2010. október 11., hétfő, Közélet

Létre kell hozni az RMDSZ székelyföldi szervezetét, külön területi elnökkel, aki összehangolja, irányítja a térség autonómiapolitikáját — fejtette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a városi RMDSZ elnöke. Véleménye szerint az RMDSZ-nek sokkal markánsabb Székelyföld-politikára van szüksége, éppen ezért úgy döntött, a februári kongresszuson javasolja a székelyföldi területi szervezet megalapítását.

Ehhez alapszabályzat-módosításra van szükség, erre irányuló javaslatukat terjesztik majd a kongresszus elé. Antal Árpád elképzelése szerint a székelyföldi szervezet, ennek elnöke koordinálná a térség politikáját, összehangolná az autonómia érdekében tett lépéseket, és képviselné a régiót az országos elnökségben is. Antal elismerte, ugyan van az RMDSZ-ben székelyföldi platform, és léteznek más, a térség politikusait képviselő csoportosulások is, de nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a szövetség jelenlegi felépítése, az SZKT súlyának csökkenése nem tette lehetővé, hogy hangsúlyosan megfogalmazzák a régió igényeit. A sepsiszéki, háromszéki RMDSZ újra rangot és jelentőséget ad az RMDSZ miniparlamentjének, az SZKT-nak, módosító javaslataikkal azt kívánják elérni, hogy ismét igazi vitafórummá és döntéshozó testületté váljék — mondta Antal Árpád.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
,,Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam." (2 Tim. 4:7—8).
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
SUGÁR ANNA-MÁRIA
életének 65. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2010. október 12-én 13 órakor lesz a szemerjai új temető ravatalozójából.
Részvétfogadás 12 órától.
Ezen értesítés gyászjelentőül is szolgál.
A gyászoló család
6663
2010-10-11: Közélet - Hecser László:

Gábor Áron ágyúja Baróton

Kelemen Hunor művelődési miniszter jelenlétében ünnepélyes keretek közt adták át szombaton Erdővidék Múzeu­mának a Gábor Áron által készített ágyút, mely három hétig megtekinthető Baróton. A felszólalók úgy fogalmaztak, az ágyú a székely nép szabadságszeretetét és áldozatvállalását jelképezi: eleink ugyanis gondolkodás nélkül hajlandóak voltak lemondani a kanáltól a templomok harangjaiig minden, fémből készült tárgyukról, hogy harcba szállhassanak hazájukra törő ellenségeikkel.