KármentőÚj Székelyföldi termék: Aqua Azuga

2010. október 12., kedd, Közélet

Megütközve olvasom, hogy Szentkatolna határában a brassói Cătălina Aqua Group Kft. tulajdonosa, a brassói Ioan Urs mérnök magáncége Azuga néven palackozza a fortyogói borvizet.

Az Azuga ásványvíz címkéjén stílusosan zerge szökell, és fajdkakas kelleti a fajdhölgynek magát. Ez szenzáció, hiszen ezek a lények mindmáig sem a Fortyogón, sem Szentkatolna határában nem üzekedtek sziklákon, és nem fajdtalankodtak a mioritikus erdei tisztásokon.
Az 1100 négyzetméteres csarnok alapterületét — olvasom — a brassói polgár egy szentkatolnai — kedvem lenne azt írni, hogy cătălinai — polgártól vásárolta, mert nálunk, jó székelyeknél nemcsak a borvizek megazugázásához segédkeznek a ,,de vânzare" polgárok, hanem mindenhez, ami itt, az általános kiírások szerint ,,de vânzare". (Majd velük teremtünk Székelyföld-autonómiát.)
Az Azuga nevű Prahova-völgyi települést én eddig söréről ismertem. Ez telitalálatnév, hisz az alpesi források kristálytiszta vizét asszociálja, akkor is, ha ezt gyári vízből készítik. A település természeti környezetéről, remek sípályáiról és néhány szállodájáról ismert. Egyébként utcanevei olyanok, mint a szétmállott szocializmus s az elrohadt Fortyogófürdő: 23 August, Muncii stb. Ezeken túl arról is híres lesz Azuga, hogy a Cătălina Aqua Group SRL cătălinai vizet is forgalmaz Azuga néven. Mert azt nem merném hinni, hogy a másfél évtized alatti pereskedésekben (a jó székelyek által) szétrohasztott Fortyogófürdőn is forgalmazzák, s ha igen, akkor valaki, ha fortyogva is, de kortyoljon belőle.
Rám ne számítsanak!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-12: Közélet - :

Új köntösben a szentkatolnai községháza

Az építők az utolsó simításokat végzik a szentkatolnai községházán, a felújított épület szigetelése és meszelése már befejeződött.
2010-10-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Több víz, mint tűz (Katasztrófaelhárítók)

2010 első nyolc hónapjában rendhagyó módon kétszer annyi vízzel, mint tűzzel kellett megküzdenie a megyei készenléti felügyelőségnek: 155 alkalommal hívták őket árvízkárok elhárítására (47,1 százalék), és 78 esetben tűzoltásra (23,7 százalék) — ez eggyel több, mint az előző esztendőben. A rekordteljesítmény az idei időjáráshoz kapcsolódik: három hónap alatt 90 ízben, azaz gyakorlatilag mindennap a vízzel álltak szemben, nem csak nyolcórányit naponta.