Röviden

2010. október 12., kedd, Világfigyelő

Narancsszínű Médiatanács
A parlament kétharmados többsége megválasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) helyébe lépő Médiatanács tagjait és elnökét, akik kilenc évig tölthetik be posztjukat. Valamennyi tag a Fidesz jelöltje, miután a jelölőbizottságban leszavazták az ellenzéki jelölteket.

Az ellenzéki pártok a közszolgálati kuratóriumba delegálhattak tagokat, de abban is kormánypárti többség lesz. A testület elnöke Szalai Annamária lett, a testület tagjai: Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes. Megválasztották az MTV-t, a Duna TV-t, a Magyar Rádiót és az MTI-t felügyelő testületek helyébe lépő, a tulajdonosi és felügyeleti jogokat gyakorló Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának hat tagját is. A Fidesz és a KDNP Bencze Izabellát, László Miklóst és Varga Szilviát delegálta, az MSZP Kránitz Lászlót, a Jobbik Silhavy Mátét, az LMP pedig Németh Vladimirt. A kuratóriumban kormánypárti többség lesz, mivel a Médiatanács delegálhatja a testület elnökét és még egy tagját.


Megszólalt az elrabolt magyar békefenntartó
Kapcsolatba lépett a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval a Dabanga nevű dárfúri rádióállomás. A rádiónak Papp Istvánként bemutatkozó férfi vasárnap elmondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol mintegy száz egyenruhás tartózkodik. A pontos helyet nem tudta azonosítani. Az interjú során a magyar férfi nyugodtan beszélt, de olykor a könnyeivel küszködött, és azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak vagy megölik. Elmondása szerint csütörtöki elrablása óta sem a családjával, sem az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erejének (UNAMID) képviselőivel nem tudott beszélni.


Telepítésleállítás feltételekkel
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felajánlotta az izraeli telepek építésének leállítását, ha a palesztinok zsidó államként elismerik Izraelt. A zsidó telepépítésre Ciszjordániá­ban és Kelet-Jeruzsálemben meghirdetett moratórium szep­tember végi lejárta miatt jutottak holtpontra a Washingtonban felújított közvetlen izraeli—palesztin tárgyalások. Közben Abbász szóvivője közölte: a palesztinok nem ismerik el zsidó államként Izraelt.


Peking bünteti Norvégiát
Elmarad a norvég halászati miniszter szerdára tervezett hivatalos sanghaji találkozója kínai partnerével, mert a norvég Nobel-békedíj Bizottság Liu Hsziao-po bebörtönzött másként gondolkodónak ítélte a kitüntetést — derül ki a South China Morning Post hongkongi lap jelentéséből. Pekingben mindeközben mintegy tucatnyi diplomata, köztük egy magyar kísérelte meg felkeresni a kitüntetett feleségét, hogy eljuttassa hozzá az EU-vezetők Liunak szóló üdvözletét, de a hatóságok beavatkozása miatt nem jártak sikerrel.


Könyvvel támadtak Obamára
Valaki egy könyvvel próbálta megdobni Barack Obama amerikai elnököt, aki vasárnap Philadelphiában választási nagygyűlésen mondott beszédet Joe Biden alelnök társaságában. Az incidensről készült videofelvétel tanúsága szerint az elnök nem vette észre a háta mögött átrepülő könyvet, amely csak kevéssel kerülte el a fejét. A rendezvényről megbilincselve vezettek el egy meztelen férfit, akiről egyelőre nem közölték, hogy ő volt-e, aki az elnököt el akarta találni.


Tiltakozó demonstrációra készül az UMDSZ
Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) huszonötezres tagsága felháborodással fogadta, hogy egy újabb, minden alapot nélkülöző, a szervezetet lejárató magyarországi sajtóhír jelent meg, amely szerint a magyar külügyminisztérium felfüggesztette a schengeni vízum igényléséhez szükséges garancialevelek kiadási jogát az UMDSZ esetében. A közlemény szerint a sajtóhír megdöbbentő, mert egy ilyen negatív megkülönböztetés a kárpátaljai magyarság közel felét érintené. ,,De megdöbbentő azért is, mert egyrészt a folyamatosan hangoztatott vádak minden alapot nélkülöznek, másrészt ebben az ügyben a magyar kormány részéről semmilyen megkeresés nem érkezett országos szervezetünk címére" — emlékeztet a nyilatkozat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-10-12: Világfigyelő - Bogdán László:

A Nobel-békedíj botránya (Magasles)

Nem akarjuk most részletesebben elemezni az egyik legfontosabb Nobel-díjnak tartott Béke-díj odaítélése körüli harcokat és vitákat.
2010-10-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Mag­ma Galériában csütörtökön 19 óra­kor Jánó Mihály művészet­történész megnyitja Damokos Csaba Első félidő című tárlatát.