Mi, hol, mikor?

2010. október 13., szerda, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Mag­ma Galériában csütörtökön 19 óra­kor Jánó Mihály művészet­történész megnyitja Damokos Csaba Első félidő című tárlatát.

Színház
* A sepsiszentgyörgyi színházban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Csehov Három nővér című előadását ― rendezte Keresztes Attila ― ma 19 órától a Comenius II., Székely János-, Illyés Gyula-bérletesek láthatják a nagyteremben. A színház felhívja a bérletesek figyelmét, hogy ez az utolsó lehetőség az előadás megtekintésére, ismétlés nem lesz. A szabadon maradt helyekre jegyet lehet váltani.
* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház műsorán csütörtökön 19 órától a nagyteremben a névtelen reneszánsz szerzők erotikus szövegeiből összeállított Casanova című előadás szerepel M. C. Ranin rendezésében. Helyet elő­jegyeztetni a 0267 315 324-es telefonon lehet.

Tánc
A sepsiszentgyörgyi húszéves Háromszék Táncegyüttes és ötéves M Stúdió Táncbeszéd című gálaműsorát ma 19 órától a kézdivásárhelyi Viga­dóban mutatja be. Ez alkalommal kiállítás nyílik a táncegyüttes plakátjaiból.
Fekete Rékának a húszéves együttes történetéről írt Táncbe­széd című könyve megvásárolható az előadások előtt a helyszínen, valamint Sepsiszent­györ­gyön az együttes irodájában és a Corvina könyvesboltban.

Toborzó
Sepsiszentgyörgyön csütörtökön Százlábacskák néven új ifjúsági csoport indul a Százlábú Gyermek Néptáncegyüttes kistestvéreként. A táncokat tanítják, a foglalkozásokat vezetik: Virág Endre és Virág Imola, a Háromszék Táncegyüttes táncosai. Tíz és tizenkét év közötti gyermekek jelentkezését várják szüleikkel együtt a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében csütörtökön 17 órától. A Száz­lábacskák próbáit heti két alkalommal tartják, az együttes célja a hagyományápolás, közösségépítés, népi gyermekjátékok és népi táncok megismertetése, megszerettetése, hasonlóan a már felcseperedett Százlábú Táncegyütteshez. További infor­máció: Virág Endre és Imola, telefon: 0751 109 751, e-mail: virag.endre@freemail.hu

Kékfény
Fejbeverte. Hétfő délelőtt helybeli 36 éves férfi jelentkezett az ozsdolai őrsön, hogy szomszédja, D. Áron (22) ittasan lapáttal elpáholta, az arcát és karját megsebesítve. Pana­szá­hoz két-három nap gyógyulást igénylő sebesülésről szóló törvényszéki orvosi látleletet is csatolt. Kivizsgálás indult.
Garázdálkodó nyájak. Hét­fő délelőtt reklamált egy bardo­ci lakos a rendőrségen, hogy G. Gábor (25) juhnyájával lelegeltette földjéről a kaszálatlan sarjút, mintegy 300 lejes kárt okoz­va. Ugyanaznap egy másik hely­beli gazda is jelentkezett, hogy B. János (36), T. István (21) T. Béla (28) és G. Gábor (25) az ő közel háromhektáros területén is lelegeltette a sarjút két juhnyájjal és Erdőfüle szarvasmarhacsordájával. Kára ezer lejre rúg. Az eseteket vizsgálják.
(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Városi Művelődési Házban ma 16 órától a Hobbi Cserebereklub tartja találkozóját, amelyre minden gyűjtőt és érdeklődőt elvár. l 19 órától a Holló Er­nő Saj­tóklub meghívottja Gazda Jó­zsef tanár, szociológiai és művé­szeti író. Téma: Magyar írástudók felelőssé­ge Erdély­ben. Idén megjelent könyve: A megpecsételt vég. 90 év Erdély földjén. A szerző dedikál, korábbi könyvei is megvásárolhatóak. Házigaz­da: Matekovics János.
Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a Guzsalyas Alapít­vány szervezésében ma 17.30 órától nemeztanfolyam iskolásoknak, felnőtteknek.
Megbeszélés. A Sepsiszent­györgyi Vendéglátó-ipari Egy­ségek Szövetsége ma 18 órától megbeszélést tart a Kolcza vendéglőben. Még lehet iratkozni a turisztikai menedzser szakra. Jelent­kezni a 0722 500 347-es telefonon.
Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesz­tőségünk­ben (az új székházban, a kultúrpalotától jobbra) ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Parkolófelújítás. Sepsi­szentgyörgyön mától péntekig naponta 7—17 óráig a Vasile Goldiş utcai 22-es tömbház előtt a parkoló felújítása zajlik. A polgármesteri hivatal kéri az autósokat, hogy ebben az időszakban ne parkoljanak és ne hagyjanak autókat ott.
Turizmusnépszerűsítés. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület kéri a turizmusban dolgozó vállalkozókat, akik szórólapjaikat, népszerűsítő kiadványaikat el szeretnék juttatni a bukaresti őszi turisztikai kiállításra, hogy október 18-án 14 óráig vigyék be a megyeháza 202-es irodájába.
Gyűlések. Csütörtökön 19 órától Zágonban, pénteken 19 órától Nagyborosnyón tart közgyűlést a helyi Székely Tanács.
Áramszünet. Péntekig naponta 8.30―15 óráig Futás­falván, 9―15 óráig Oltszemen az 1-es transzformátorállomás körzetében, ma 9―15 óráig Sepsiszentgyörgyön a József Attila, Borvíz, Villa, Debren utcában és az őrkői kőbányá­ban, csütörtökön 11—14 óráig a Május 1., Templom, Dakó, Dac­zó, Vojkán, Erege, Vár, Bor­víz, Gát, Palló, Kossuth Lajos utcában és a Kálvin téren szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet csü­törtökön 8—18 óráig Sepsi­szent­györgyön a Horgász utcában, az Ág utcai 3-as, 10—15-ig számozott és 19-es, a Ni­colae Iorga úti 1—13-ig szá­mozott és 22-es, a Császár Bá­lint utcai 14-es tömbházban, va­lamint a piac hátsó boltjaiban.
Talált szemüvegek. Szer­kesztőségünkbe behoztak egy szemüveget, tulajdonosa délelőttönként új székházunkban veheti át (a kultúrpalota mellett jobbra), s szemüveget találtak a Gyárfás Jenő Képtár legutóbbi, október 3-i tárlatmegnyitóján is, azt tulajdonosa ott veheti át.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-12: Világfigyelő - Csinta Samu:

Röviden

Narancsszínű Médiatanács
A parlament kétharmados többsége megválasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) helyébe lépő Médiatanács tagjait és elnökét, akik kilenc évig tölthetik be posztjukat. Valamennyi tag a Fidesz jelöltje, miután a jelölőbizottságban leszavazták az ellenzéki jelölteket.
2010-10-13: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Karate
A sepsiszentgyörgyi Master Karate Klub újrakezdi a 6—14 éves gyerekek oktatását az Oltmező utcai Leri Gymben. Az edzésekre kedden és csütörtökön 16 órától kerül sor, oktató Pakocs Ferenc négydanos mester. Kovásznán a városi sportteremben várják a karatézni vágyókat, edző Bibó Ferenc kétdanos mester. Érdeklődni és jelentkezni a 0746 255 350-es (Bibó) telefonon lehet.