Hárommillió euróra számítanak

2010. október 13., szerda, Közélet

A lehetőségek megbeszélése, az igények felmérése céljából hetedik alkalommal szervezett találkozót az orbaiszéki és alsó-háromszéki falvakat tömörítő Progressio nevű Leader-akciócsoport.

Az uzoni megbeszélésen kiderült, a közhelynek számító ivóvízhálózati és csatornázási munkálatokon kívül nemigen van más ötlet.
Jó példa pedig létezik. De­meter János megyeitanács-alelnök tucatnyi sikeres kezdeményezést mutatott be. Kezdve a nagyon kézenfekvő, nagymamák receptjei alapján készült házi készítmények előállításával és forgalmazásával, folytatva az erdei gyümölcsök, gombák, gyógynövények feldolgozásán át egészen a szabadidő kellemes eltöltését biztosító horgászpatakok kiépítéséig, pálinkát előállító látványfőzdékig a sor hosszú. A legsikeresebb történet az Ausztriá­ban felépített, fák koronáján át vezető túraösvény: a húszezerre becsült évi látogató helyett kétszázezer turistát vonzott az egyharmadnyi Háromszék területű kistérségbe.
A Leader-akciócsoport gyor­­sí­tott tempóban dolgozik, szeretnék, ha már az ősz végi kiíráson benyújthatnák fejlesztési stratégiájukat. Orszá­gos szinten 80—120 hasonló pályázatra számítanak, közülük választják ki azokat, melyek elnyerik a támogatott státust. Ha sikeres lesz, a Progressio hárommilió euró támogatásra számít, és ezt a pénzt saját pályázatok kiírásával tudja majd odaítélni — hangsúlyozta Demeter. A stratégia megírásával Dénes István közgazdászt és csapatát bízták meg, ők összesítik a nyolc községből érkező javaslatokat. A stratégiát úgy kell összeállítani, hogy minden résztvevő azonos lehetőségeket kapjon — hívta fel a figyelmet a találkozó házigazdája, dr. Ráduly István uzoni polgármester.
Ha elnyeri a támogatott státust, a Progressio jövő nyár végén, ősz elején írhatja ki első pályázatait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-13: Közélet - Iochom István:

Utcakeresztelő Kézdivásárhelyen

Miután a megyei utcanévadó bizottság láttamozta a kézdivásárhelyi önkormányzat által előterjesztett névjegyzéket, a tegnapi tanácsülésen nyolc új utcanevet fogadtak el.
2010-10-13: Közélet - :

Ingyenhitel kezdőknek

Tízezer euró értékben ad térítésmentes hitelt a kormány azoknak a fiatal vállalkozóknak, akik első cégüket alapítják.