Ismerkedés a külhoni magyarlakta településekkelErdély — nem csak a Facebookon

2010. október 13., szerda, Világfigyelő

A Facebookot, az iWiW-et és a YouTube-ot is felhasználja az Apáczai Közalapítvány, hogy a középiskolások számára vonzóvá tegye egyelőre tesztüzemben lévő programját, amely a határon túli magyarlakta településeket népszerűsítené.

A Határtalanul! nevű határozati javaslat lényege, hogy a diákok ,,ne csak a Facebookon lájkolják Erdélyt". Erdély me­nő, Vajdaság menő, Kárpát­alja menő, a határaikon túl élő magyarság általában menő — ezt a gondolatot szeretné meghonosítani a Magyarországon élő fiatalok fejében egy jelenleg kidolgozás alatt álló parlamenti határozati javaslat.

Határtalan kirándulások
Az Apáczai Közalapítvány tegnap szakmai fórumon vitatta meg iskolaigazgatókkal, pedagógusokkal, diákszervezetek képviselőivel, hogy mi lenne a fenti gondolatot megcélzó külhoni tanulmányi kirándulások leghatékonyabb módja. Az oktatási program legfőbb célja, hogy a magyar diákok személyes kapcsolatba kerüljenek a szomszédos országokban élő magyar diákokkal. A közalapítvány idén a Határtalanul! nevű kísérleti programmal tesztelte a tervet, amelynek során 177 nyertes középiskola majdnem hatezer diákja utazott a határon túli magyarlakta területekre. A részvétel feltétele a nyertes pályázat volt. Az alapítvány szerint az Országgyűlés októberben fogadja el a külhoni tanulmányi kirándulásokról, a nemzeti összetartozás napja iskolai bevezetéséről, valamint a Magyarság Háza oktatási és módszertani intézmény létrehozásáról szóló határozati javaslatot. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a közalapítványt bízta meg azzal, hogy az ezekhez kapcsolódó koncepciótervet kidolgozza.
A fórumon többen kiemelték a határon túli magyarokra vonatkozó szemléletváltás fontosságát. Győri József, a Debre­ceni Református Gimnázium igazgatója jónak tartaná, ha egy szülőnek természetes lenne, hogy határon túli kirándulásra küldi gyerekét. Az erdélyi kirándulásokat évek óta szervező igazgató szerint a közvetlen találkozásra fel kell készíteni a diákokat, mert ha a könyvekből szerzett ideális kép a külhoni magyarságról nem egyezik tapasztalataikkal, akár kiábrándító is lehet a kirándulás, a helyieket pedig leterhelné, ha nagy tömegek indulnának meg feléjük. A felszólaló tanárok a program kétoldalúságát is szorgalmazták: ,,Ne csak mi profitáljunk, hanem ők is, legyen kölcsönös a program."

Világhálós imázsépítés
A finanszírozásról Glovicz-ki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, az Országgyűlés biztosítani fogja a kirándulások fedezetét. A programmal évente több tízezer magyar gyereket utaztatnának a határon túlra. A ,,menő tevékenység" imázsát modern technikákkal is igyekeznek elérni: az iWiW-en és a Facebookon külön oldalakat hoztak létre, a Youtube-on 25 filmet töltöttek fel az utazásokról, a hatartalanul.eu oldalon fotó- és videópályázatot indítottak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-13: Közélet - :

Korpuszok és sérült mandalák

Összefüggő, de önálló sorozatok, nem a láthatót adják vissza, hanem láthatóvá tesznek dolgokat — méltatta Dimény András alkotásait Bálint Ágnes művészettörténész.
2010-10-13: Világfigyelő - :

Termelés indul Ajkán

A hét végén újra beindul a termelés az ajkai timföldgyárban — jelentette be a MAL Zrt. kormánybiztosa.