Csínján a diófa metszésével!

2010. október 14., csütörtök, Család

A diófa sok tekintetben különbözik a gyümölcsöskert más fáitól. Akár azt is állíthatjuk, ,,szeszélyesen kényes".

A diófa korántsem szünteti be a nedvkeringést lombozata hullásával, erre csak akkor kerül sor, ha a levegő hőmérséklete 5 fok alá süllyed. A metszést azonban ekkor is nehezen tűri. Mi annak idején soha nem metszettük a diófákat. És jól tettük. Emeletnyi magasra nőttek, és mindig bőven teremtek. Volt legalább tíz diófánk, valóságos ligetet alkottak.
Persze, előfordul, hogy fagykár, széltörés vagy más, fákat zavaró helyzet miatt ágakat kell eltávolítanunk. Mivel azonban a vágás helyén (különösen nagyobb felületen) szövetszaporító, ún. kalluszréteg nem képződik, fánk védtelen marad a mindenütt jelen lévő taplószerű gombák fertőzésével szemben. Az ilyen seb a fa nyugalmi időszakában is állandóan szivárgó nedvet bocsát ki, ami még inkább kedvező megtelepedési hellyé teszi a nyílt sebet. Néhány év alatt fánk korhadni, odvasodni kezd, törékennyé válik, és egyre kevesebb ágat hoz. Tapasztaltam egy somogyi diófánk mindössze öt év alatti teljes kiszáradását (aminek csak egy asztalos ismerős örvendett). Nem kezeltük a sebhelyet, a fa elpusztult. Persze, megtehettük volna. Az odvasodó fát ki kell takarítani, a korhadékot eltávolítani. A belső, immár tiszta falat főzött kátránnyal lesimítjuk, majd cementhabarccsal kitömjük, s a törzs egészséges felületéhez simítjuk jól záróan.
Visszatérve az eredeti kérdéshez: akkor hát, ha mégis kell metszeni, azt mikor tegyük? Mindenképpen lombhullás előtt! Ilyenkor a fa nedve még nem szivárog, és a seb is begyógyulhat. A sebeket kacorbicskával lesimítjuk, és kátránnyal bekenjük. Ha vastagabb ágat vagyunk kénytelenek levágni, vigyázzunk arra (a balesetveszélyen kívül is), hogy ne szakítsa le lehullóban a fa kérgét, ami jóvátehetetlen kárt okoz. Ezt a többnyire széles felületi ,,nyúzást" a fa már nem heveri ki.
Ügyeljünk a trágyázásra is! A bőséges nitrogéntartalmú istállótrágya fokozott növekedésre serkenti fánkat, ami viszont növeli a fagyérzékenységét, a virágok és a fiatal rügyek elhalását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-14: Család - :

Kenyér háromszéki pékektől

A Pékek Világszövetsége, az UIB 2001-ben október 16-át a kenyér világnapjának nyilvánította. Célja, hogy bemutassa az emberiség legfontosabb élelmezési cikke, a kenyér jelentőségét.
2010-10-14: Család - Mózes László:

Csernus Imre: A támaszkodás zsákutca

Szombat este első alkalommal tartott előadást Sepsiszentgyörgyön dr. Csernus Imre magyarországi pszichiáter. A Szakszervezetek Művelődési Házának fűtetlen nagyterme zsúfolásig telt, A változások teremtő és pusztító hatalma című előadást a Mesterkurzus részeként hallhatta a közönség.