HatárhelyzetekHódmezővásárhely, az élhető város

2010. október 14., csütörtök, Nemzet-nemzetiség

Hódmezővásárhely, amelynek sok ezredmagunkkal mi, erdélyiek is tiszteletbeli polgárai vagyunk, a múlt évben kezdeményezte az Olaszországból elinduló, mára a világ másfél száz városát együvé fogó Cittaslow mozgalomhoz való csatlakozást.

A Cittaslow szóhibrid az olasz citta — város — kifejezés és az angol slow — lassú — szó összekapcsolásával keletkezett, az angol kifejezést magyarra leginkább az élhető, nyugodt városnak fordíthatjuk. 1999-ben négy olasz városka, Bra, Greve in Chianti, Orveito és Positano kezdeményezte, jelenleg tizenhat országban vannak a szövetséghez tartozó városok, köztük Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Koreában is. A többség európai ország.
A mozgalom célkitűzése azért is figyelemre méltó, mert a múlt és a jelenlegi században a felfokozott, a rohanó életvitel lett úrrá a társadalmakon. Ennek ártalmát, emberellenességét nemcsak az egészség általános károsodásában mérhetjük le, hanem a munka normákat döntő felgyorsulásában, az épített környezet hebehurgya, slend­rián kivitelezésében, a helyi adottságok és sajátosságok mellőzésében, előbb a szocialista internacionalizmus, majd a globalizáció nemzeteket, helyi érdekeltségeket és szokásrendet együvé mosó ártalmaiban.
A Cittaslow mozgalom a környezeti sajátosságok védelme érdekében született, a helyi kultúrán, a hagyományokat éltető termelésen és életvitel-szervezésen, az életminőség javításán alapul, a ,,lelassulást" úgy kell értelmezni, hogy a kényelmi szempontok is előtérbe kerülnek. Nem a pezsdülő, a dinamikus fejlődés lelassítója, hanem az élhetőség megteremtője, a helyi sajátosságok érvényesítője, olyan életminőség biztosítása, hogy ne kelljen megfutamodni a nagyvárosi agglomeráció ártalmai elől vidékre.
Hódmezővásárhely a maga 47 000 lakosával — ötvenezer a felső határ, hogy a pályázó a szövetség tagja lehessen — az eddigiek során is jeleskedett a helyi értékek felkarolásában. Felfogásuk szerint az emberek nem azért élnek, hogy dolgozzanak, hanem azért dolgoznak, hogy emberi életet éljenek, rohanás, hajsza, erőszakos változtatások nélkül. Lázár János polgármester szerint a technikai fejlődést és a modernitást az ember érdekében kell támogatni.
Hódmezővásárhelynek a Cittaslow szövetséghez való csatlakozásában fontos állomás a nemzetközi szervezet elnökének, Gian Luca Marconinak és munkatársainak az előző hetekben megejtett látogatása az alföldi városban. A látogatók nagyra értékelték a megújuló energiaforrások bevezetését az energetikai rendszerbe, a helyi termékek védelmét, a környezetvédelmet és a környezeti nevelést.
A magas rangú vendégeket valósággal lenyűgözte a város jelenlegi állapota, és minden szempontból megfelelőnek tartották a Cittaslow mozgalomhoz való csatlakozás előkészítését.
Hódmezővásárhelyt minden bizonnyal a novemberi skó­ciai konferencián fogjak a szövetség tagjai közé sorolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-10-14: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Az autonómiagondolat megrágalmazása (Tartalmatlan érvekkel a „hibbant” célok ellen)

Autonómiatüntetés Sepsiszentgyörgyön
Mivel ésszerű érveiből kifogyott, illetve racionális vitára eddig nem is törekedett, az autonómiagondolat rendszeres megrágalmazására ragadtatja magát a román politikum, miként történt legutóbb a hazai sajtóban, sőt, az Európa Parlamentben is.
2010-10-14: Nemzet-nemzetiség - Farkas Réka:

Demokrácia-központok alakulnak

Demokrácia-központok létrehozatalát jelentette be a Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Azon az október eleji választmányi ülésen határoztak erről, amikor új párt megalapításáról is döntöttek, s ez utóbbi téma háttérbe szorította az amúgy cseppet sem jelentéktelen kezdeményezést.