A megyei kórházról készült jelentést ismertette az új vezetőtanácsHiányosságok vannak, felelősök nincsenek

2010. október 14., csütörtök, Közélet

Az egészségügyi miniszter tíz tanácsosából egyiket, a sepsiszentgyörgyi származású dr. Vass Levente marosvásárhelyi urológust választották tegnap a Dr. Fogo­lyán Kristóf Sürgősségi Megyei Kórház frissen kinevezett vezetőtanácsának élére.

A megyei tanács szintén tegnap hozta nyilvánosságra az augusztus 2.—szep­tember 30. között elkészített kórházértékelés eredményeit, amelyekben az auditálók elsősorban kommunikációs hiányok miatt marasztalják el a kórház vezetőségét. A vizsgálat azt is megállapította, hogy az elmúlt három évben 62,65 százalékról 73,76-ra emelkedtek a személyzeti költségek, mára elérték a gyógyszer- és fogyóanyagköltség hétszeresét.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház öttagú vezetőtanácsába két személyt, dr. Tatár Mártát és Vass Istvánt a megyei tanács jelölte, dr. Deme Judit és Damokos Ibolya a megyei közegészségügyi igazgatóság részéről kapott megbízást a testületbe, amelynek elnökévé dr. Vass Leventét, Tamás Sándor megyei önkormányzati elnök jelöltjét választották. A vezetőtanács jövő héten tartja első ülését, amelyen a kórházat auditáló vizsgálóbizottság jelentését elemzik, és megkezdik a kórház menedzseri, illetve három igazgatói tisztségére december 10-ig kiírandó versenyvizsga követelményeinek összeállítását.
A Kovászna Megyei Tanács képviselői és a kórház tegnap választott vezetőtanácsának elnöke, dr. Vass Levente közös sajtótájékoztatóján elmondta: a jelentésben jegyzett gazdasági egyensúly ára, hogy amennyivel növekedtek a fizetési költségek, annyival csökkent a gyógyszerekre és orvosi fogyóanyagokra fordított összeg. 2007-től közel százzal csökkent az ágylétszám, aminek a kihasználtság növekedését magával kellett volna hoznia, de az is csökkent. Ráadásul 6,31 napra nőtt az egy főre jutó kórházi tartózkodás átlaga, ami ugyancsak növeli a költségeket.
Újságírói kérdésre válaszolva az elöljárók elismerték, hogy a kórház elveszítette a betegek bizalmát, sokan választják a kézdivásárhelyi és a székelyudvarhelyi kórházakat a bonyolultabb műtétekre, kezelésekre vagy egyszerűen azért, mert emberi bánásmódra vágynak. Az is felmerült, hogy Háromszék sürgősségi rangra emelt kórházában éppen a sürgősségen nincs elegendő és szakképzett orvos, a vizsgálatokra várakozni kell. A járóbeteg-rendelésben minden laboratóriumi vizsgálatért a betegek fizetnek, mert a kórház vezetősége nem volt eléggé előrelátó, és csak az utolsó órában indította el az uniós elvárásnak megfelelő minősítési tanúsítvány beszerzési folyamatát, amikor már kötelezővé tették, ennek hiányában pedig nem köthetnek szerződést az egészségbiztosítóval az érintett szakrendelők. A kórház átvilágítását végző csoport tagjai (gazdasági szakemberek és meghívott kórházmenedzserek) jelentésükben ajánlásokat fogalmaztak meg. Többek között javasolják a betegkövetés informatizálását, saját oxigéngyártó és -elosztóállomás létesítését, a bodzafordulói alegység hatékonyságának vizsgálatát, a kórház által nyújtott szolgáltatások pontosabb megtervezését és követését annak érdekében, hogy a jelenlegi nyolcvan százalék helyett a szolgáltatások teljes egészére kössenek szerződést az egészségbiztosító pénztárral.
A kórházat fenntartó megyei tanács egyelőre nem tervezi számon kérni a mulasztásokért, a rossz döntésekért felelős kórházvezetőket, a decemberi versenyvizsga előtt nem lesznek személycserék a kórház menedzseri csapatában, szakmai vezetésében. Tamás Sándor és dr. Vass Levente egyöntetűen kijelentette: még hátravan annak elemzése, hogy vannak-e mulasztások, ha igen, kik a felelősek, személycserékre a következő másfél hónapban nem készülnek. A versenyvizsga követelményrendszerét úgy állítják össze, hogy a kórház igazgatására legalkalmasabbak nyerjék el a tisztségeket (menedzser, orvos­igazgató, gazdasági igazgató, ápolási igazgató), de senki ne várja el tőlük, hogy a decentralizáció részeként a megyei tanácsnak két hónapja átadott kórház életé­ben egyik napról a másikra látványos válto­zásokat lehet megvalósítani. Értesülé­seink szerint ugyanakkor a Magyar Polgári Párt megyei tanácstagjai a kórház vezetőségének azonnali eltávolítását szorgalmazzák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-14: Nemzet-nemzetiség - Kolozsi Béla:

Csonka-Erdély, Csonka-Magyarország

A közelben, Délkelet-Európában — nemzetrészek küzdelmei nyomán — ma úgyszólván valamennyi nemzet már két országgal rendelkezik.
2010-10-14: Közélet - :

Kórházi tanácsok sorozatvezetője

Dr. Vass Levente sepsiszentgyörgyi származású urológus szakorvos, a Maros Megyei Sürgősségi Klinika korábbi igazgatója, Cseke Attila egészségügyi miniszter jelenlegi tanácsosa a szaktárca honlapján idén februárban közzétett vagyonbevallása szerint telkek, ingatlanok, banki betétek tulajdonosa.