Pénzügyes lázadás — nem csak Bukarestben

2010. október 14., csütörtök, Közélet

Spontán tüntetés alakult ki tegnap a pénzügyminisztérium épületében: több százan tiltakoztak a csökkentett fizetések ellen. A dolgozók a délelőtti órákban Gheorghe Ialomiţianu tárcavezető irodája elé vonultak, ahol magasabb béreket követeltek.

Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy megvonták tőlük a teljesítménypótlékot, amit az új bérezési rendszer szerint a kormány be akar építeni a bérekbe. A pénzügyesek elmondták: a pótlék megvonása és a 25 százalékos júliusi bércsökkentés következtében sokuknak a minimálbér alá csúszott fizetésük. A szakszervezeti vezetők szerint irányíthatatlanná vált a helyzet, elemi erejű a felháborodás.
Úgy tűnik, a kormány nem hajlandó megérteni, hogy az ágazati bérpótlékok nem az állami költségvetésből, hanem a bírságokból befolyó összegekből származnak — jelentette ki Vasile Marica, a Sed Lex szakszervezet vezetője, aki szerint 30 000 minisztériumi alkalmazott fog sztrájkolni, ha a kormány kitart a megszorítások mellett. A pénzügyi és belügyi személyzet pótlékait egyébként Traian Băsescu államfő már többször kifogásolta. A pénzügyminisztériumi a­lkalmazottak tiltakozásához kora délután az adó- és vámhivatalok személyzete is csatlakozott, több vidéki városban is beszüntették a munkát. Hason­ló spontán tüntetés alakult ki a munkaügyi minisztériumban is. Sepsiszent­györ­gyön a megyei pénzügyi hivatal munkatársai a székház előtt, a járdán üldögélve fejezték ki nemtetszésüket. A fővárosi tüntetők között délután megjelenő pénzügyminisztert füttykoncerttel és kiabálással fogadták, ő azonban órákig távol tartotta magát a nyilvánosságtól, és végül azt nyilatkozta, hogy tisztességes fizetéseket próbál biztosítani, jutalom pedig csak a kiemelkedő teljesítményért jár majd. Az alkalmazottak és a minisztérium elöljárói közötti találkozó rövid ideig tartott, nem született megállapodás, a tiltakozás folytatódott. A tüntetők lapzártakor is megtöltötték a folyosókat, kiabáltak, rúgták az ajtókat. Este a rendőrök szakszervezetei szolidaritásukat fejezték ki pénzügyes kollégáikkal. Ekkor már nem csak két hónapja elmaradt pótlékaikat, hanem a miniszter lemondását is követelték a felbőszült alkalmazottak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-14: Közélet - :

Kórházi tanácsok sorozatvezetője

Dr. Vass Levente sepsiszentgyörgyi származású urológus szakorvos, a Maros Megyei Sürgősségi Klinika korábbi igazgatója, Cseke Attila egészségügyi miniszter jelenlegi tanácsosa a szaktárca honlapján idén februárban közzétett vagyonbevallása szerint telkek, ingatlanok, banki betétek tulajdonosa.
2010-10-14: Közélet - Iochom István:

Bejegyezték az Angustia Leader Egyesületet

A kézdivásárhelyi bíróságon szeptember 8-án hivatalosan is bejegyezték az esztelneki székhelyű Angustia Leader Egyesü­letet, melyhez tizenkét felső-háromszéki község csatlakozott.