Kórházi nulla kilométerkő

2010. október 14., csütörtök, Máról holnapra

Befejeződött a megyei kórház átvilágítása. A vizsgálat több hiányosságot is feltárt, de hát az lett volna a különös, ha mindent rendben talál.

A szentgyörgyi kórház ugyanis finanszírozási és orvosellátási szempontból egyaránt méltatlan helyzetbe került, amit csak részben indokol a hazai egészségügyben uralkodó finanszírozási káosz, hiszen azért a Szé­kely­földön is akad ellenkező, pozitív példa. Éppen azok a kórházak, amelyeket ma szívesebben választanak az arra rászorulók, mint a sepsiszentgyörgyit.
És igazából ez az állapot a nehezen helyrebillenthető, leginkább ez minősíti az elmúlt években egymást követő kórházvezetők munkáját. A hat éve építőtelepnek számító intézménynek esélye sem volt vonzani és megtartani a fiatal szakembereket, az ellátásbeli hiányosságok, a betegekkel való esetenként minősíthetetlen kommunikáció fájdalmasan rossz hírűvé züllesztette a nagy hagyományokkal rendelkező, egykor rangosnak számító intézményt.
A mai állapotért aligha tehető felelőssé a kórház jelenlegi fenntartója, a megyei tanács. A folytatásért azonban már igen — kizárólagos jelleggel. A statisztikák szerint egy elégedetlen beteg további tizenhetet távolít el egy kórháztól, a vissza­vezető út azonban már sokkal nehezebb. Ezért nehezen érthető és magyarázható, hogy a rendcsinálást nem a mostani vezetőség azonnali eltávolításával kezdte a frissen kinevezett vezetőtanács, mindössze december elején rendezendő versenyvizsgát hirdetett valamennyi kórházi vezetői tisztségre. Nem ég a ház, indokolták, hiszen az új elképzelésekhez amúgy is csak 2011-től állnak rendelkezésre megfelelő anyagi eszközök is.
Az álláspont csak erkölcsi szempontból megkérdőjelezhető, de úgy feltétlenül. Egy sereg hiányosságot rögzítő jelentés birtokában továbbra is helyén hagyni egy intézmény vezetőségét egyszerre üzen a fenntartó intézmény erélytelenségéről, illetve képes gyanakvást ébreszteni a szándékok eltökéltsége tekintetében. Vezetésgyakorlási technikaként szokták emlegetni: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. A bizalom újjáépítése ugyanis nehéz dolog, és nem engedélyez további tétovázást, hibázási lehetőséget.
Elhelyezték a nulla kilométerkövet a megyei kórház előtt. A kórházi decentralizáció elvileg új rajt lehetőségéhez juttatta a gyógyítás legnagyobb háromszéki helyőrségét. Nem élni vele több mint bűn, hiba lenne. Az óra ketyegni kezdett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-14: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhely: Ismét drágul az ivóvíz

A keddi tanácsülésen több mint kétórás heves vita után a városatyák kilenc igen és hat nem szavazattal elfogadták az újabb, ezúttal hétszázalékos ivóvízdrágítást. A tanácstagok közül többen is kifogásolták, hogy év eleje óta ez a második ármódosítás, hiszen nemrég 42 százalékkal már drágult a szolgáltatás.
2010-10-14: Közélet - :

Veszélyes iszaptárolók

Szakértők szerint Romániában is bármikor bekövetkezhet a kolontárihoz hasonló katasztrófa, ugyanis az országban két alumíniumgyár mellett található veszélyes iszapot tartalmazó tároló.