Veszélyes iszaptárolók

2010. október 14., csütörtök, Közélet

Szakértők szerint Romániában is bármikor bekövetkezhet a kolontárihoz hasonló katasztrófa, ugyanis az országban két alumíniumgyár mellett található veszélyes iszapot tartalmazó tároló.

Hajdú Zoltán vegyészmérnök, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ vezetője szerint nemcsak a kolontárihoz hasonló Tulcea és Bihar megyei vörösiszap-tárolók, de több ülepítő is problémát okozhat. A Bihar megyei Alumina vállalat négy éve nem működik, így Borbély László környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint ott nem áll fenn közvetlen veszély — Tulcea megyében azonban kétévi szünet után idén újra beindult a termelés az Alum Tulcea gyárban. A Duna-delta közvetlen közelében működő üzem azért állt le két évre, mert egy óvatlan helyi lakos beleesett a tárolóba, és olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy meghalt. A baleset után a céget korszerűsítési munkálatok elvégzésére kötelezték, a határidő 2010 decembere. A tárolóból egyébként már régóta szivárog a vörös iszap: az 1970 óta működő ülepítő több kilométeres körzetében évtizedek óta nem használhatók a kutak, teljesen átalakult a környezet, a növényzet eltűnt. A tárolót csak egy alsórendű út és egy szűk biztonsági övezet választja el a Duna-deltától, és ha gátszakadás történik, a vörös iszap azonnal a szigorúan védett természetvédelmi területre ömölhet. Az Országos Vízügyi Hatóság vezetője, Dávid Csaba mégis úgy véli, nincs ok aggodalomra, mivel a romániai jogszabályok egyértelműek, folyamatosan figyelemmel kísérik a tárolók állapotát, a tulajdonosoknak pedig gondoskodniuk kell a biztonsági szabályok betartásáról. Türelmi idő van, de nem végtelen, sürgős esetben azonnali beavatkozást kell végrehajtani — nyilatkozta. A lehetséges veszélyforrások száma azonban kettőnél sokkal több: Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter a tegnapi kormányülést követően jelentette be, hogy a következő tíz évben összesen 77 ülepítő medencét kell bezárni az uniós előírásoknak megfelelően. A gazdasági minisztérium készített bányaipari akciótervet, amelyet a 2007—2020 közötti időszakra dolgoztak ki. Ebben a bezárandó ülepítők is szerepelnek, a hosszú lista mellett egy rövidebb, sürgősségi jegyzék is készült. Négy ülepítő medence bezárására a kormány százmillió lejt különített el tegnap, a Környezetvédelmi Alapból kiutalható pénzt 2012-ig lehet felhasználni. Borbély azt is elmondta: a szennyezett területek rekultivációjára a Kör­nye­zetvédelmi Operatív Program keretében is lehet pályázni. Jelenleg országos szinten százmillió euró értékben készülnek rehabilitációs tervek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-14: Máról holnapra - Csinta Samu:

Kórházi nulla kilométerkő

Befejeződött a megyei kórház átvilágítása. A vizsgálat több hiányosságot is feltárt, de hát az lett volna a különös, ha mindent rendben talál.
2010-10-14: Közélet - :

Apad a külföldi tőke

Majdnem 36 százalékkal csökkentek a külföldi működőtőke-befektetések Romániában az év első nyolc hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest — közölte tegnap a jegybank.