Külföldi hírek

2010. október 15., péntek, Közélet

Sikeres a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács
Jelentős részben megvalósultak azok az ígéretek, amelyek száz napja, a szerbiai magyar kisebbség kulturális autonómiájának legfőbb szerve, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megalakulásakor elhangzottak — mondta el Korhecz Tamás, a testület elnöke a Vajdaság Ma internetes újságnak adott interjúban.

Elindult az első iskolabusz — amellyel lehetővé vált, hogy a Szabadka környéki tanyákról alsó tagozatos kisdiákok továbbra is magyar osztályba járjanak — és az ingyenes Képes Ifjúság program, amelynek keretében a magyar ajkú elsős középiskolások ingyen megkapják a Magyar Szó újvidéki napilap szerdai számát és mellékletét, a Képes Ifjúságot. Elkészült az oktatásfejlesztési stratégia, amelyet a tervek szerint hétfőn fogadnak el, emellett kiírták a vajdasági civil szervezetek működését segítő első pályázatot 12 millió dinár értékben.


Karcsúsítják a NATO-t
Karcsúsítják a NATO szervezetrendszerét — döntöttek tegnap Brüsszelben az észak-atlanti szervezethez tartozó országok védelmi miniszterei. Az átfogó reformtervek értelmében az eddigi 11-ről 7-re csökken a főparancsnokságok száma. Ennél is radikálisabb fogyókúrára fogják a NATO-ügynökségek hálózatát: 14 intézményből csak három marad meg. Arról egyelőre nem határoztak, hogy pontosan mely szervezeti egységek esnek áldozatul a takarékossági intézkedéscsomagnak. A találkozó után Anders Fogh Rasmussen főtitkár azt nyilatkozta: a NATO Afganisztánban nem csökkent a katonai nyomáson, hiszen minél erősebb az, annál jobbak az esélyei a megbékélési folyamatnak.


Prüszköl Peking
Liu Hsziao-po kitüntetése a Nobel-békedíjjal egyenértékű a bűnözésre való felbujtással, mivel egy elítélt bűnözőről van szó — jelentette ki tegnap Pekingben Ma Csao-hszü kínai külügyi szóvivő. A szóvivő tájékoztatóján — utalva Liu státusára — azt hangoztatta, hogy Kínában a törvények mindenkire egyaránt vonatkoznak, s az állam joga — mint minden országban —, hogy a törvénytelenségeket szankcionálja. ,,Lehetsé­ges, hogy Liu kitüntetése mögött valójában az húzódik meg, hogy vannak, akik rossz szemmel nézik a kínai sajátosságú szocializmus építésének útját, és gyűlölik a kínai politikai rendszert?¨ — tette fel a kérdést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-10-15: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A pedagógusok is szervezkednek
Mintegy száz fővárosi tanár gyűlt össze tegnap délben a kormánypalota előtt az alacsony bérek és a leépítések ellen tiltakozva. Daniel Funeriu tárcavezetővel szerettek volna beszélni, de a miniszter nem állt szóba velük, csendőrök gyűrűjében távozott. A tanügyi szakszervezetek vezetői tegnap délután összeültek egy szervezett akció kidolgozására.
2010-10-15: Közélet - Hecser László:

Ígérték, megvalósul A borvíz útja

Az erdővidéki polgármesterek és a megyei tanács tisztségviselői Bardoc völgyében, Kuvaszón vették számba, miként is lehetne a régió ügyes-bajos dolgait rendezni. Többen is biztatást kaptak, előbb-utóbb megoldódnak főbb beruházásaik finanszírozásai. Az összegyűltek elmarasztalóan szóltak a baróti ügyekről, mint mondották, erős képviselői összefogással akár a polgármester feje fölött is véghez kell vinni az általuk fontosnak tartottakat.