Ígérték, megvalósul A borvíz útja

2010. október 15., péntek, Közélet

Az erdővidéki polgármesterek és a megyei tanács tisztségviselői Bardoc völgyében, Kuvaszón vették számba, miként is lehetne a régió ügyes-bajos dolgait rendezni. Többen is biztatást kaptak, előbb-utóbb megoldódnak főbb beruházásaik finanszírozásai. Az összegyűltek elmarasztalóan szóltak a baróti ügyekről, mint mondották, erős képviselői összefogással akár a polgármester feje fölött is véghez kell vinni az általuk fontosnak tartottakat.

Tamás Sándor megyeitanács-elnök elmondta, hogy a nagyajtai befektetésekre négyszázezer lejt, a vargyasi sportcsarnok befejezésére 348 000 lejt sikerült szerezni, elkészült a bölöni híd felújításának terve, jövő héten a kivitelezési szerződést is aláírják, így várhatóan még idén elkészülnek vele. Hasonlóképpen elkészül a Nagyajta és Apáca közötti híd terve, viszont annak építésére jelen pillanatban nincs, honnan előkeríteniük a szükséges kétmillió eurót. A borvíz útjáról úgy nyilatkozott, végre ki meri jelenteni, sikeres lesz a pályázat. A megvalósítás mikéntjét nem részletezte — az újságírók jelenléte feszélyezi, mondotta —, ám kijelentette, számára kihívást jelent, hogy a tavasz folyamán minden jelentősebb része elkészüljön. A pályázat baróti részéről azt mondta, a tanács támogatásával, akár Nagy Ist­vánt is megkerülve, véghezviszik a kitű­zötteket.
A baróti kórház modernizálására kapott nyolcszázezer lej felhasználásával kapcsolato­san Ta­más Sándor kijelentette: amennyiben nem találják meg a módját, hogy felgyorsítsák az ügyintézést, s november végéig nem költik el a pénzt, a város elveszíti a támogatást. A jogi megoldást Bardoc polgármestere, Balázsi Dénes vázolta: amíg Barót tanácsa nem bevételezte a kórház teljes költségvetését a helyi büdzsébe, addig a közegészségügyi intézmény vezetőtanácsa dönti el, miként is használná fel erőforrásait, így arra kell buzdítani az igazgatót, hogy minél hamarabb fogjon bele a kivitelezésbe. Demeter János, a megyei tanács alelnöke azt mondta, jónak tartja az ügy megközelítését, ám hogy a kórház menedzsere, Ágoston László jogilag fedve legyen, kérjék ki a kormánymegbízotti hivatal véleményét.
Az önkormányzatokat tömörítő Erdővidék Kistérsé­gi Fej­lesztési Egyesület által megnyert ökológiai kukák beszerzését lehetővé tevő pályázat ügyének tisztázását is a Baróttal való viszony rendezésétől tették függővé. Elhang­zott, bár Nagy Istvánt néhány hónapja leváltották az egyesület elnöki tisztségéből, döntésüket azóta sem legalizálták, így továbbra is ő a testület vezetője. Hogy akaratukat érvényesíteni tudják, előbb a jogi formaságoknak kell eleget tenniük. Balázsi Dénes azt javasolta, miután a kukákat egymás közt elosztották, adják bérbe a hulladéktömörítő teherkocsit valamelyik szolgáltatónak, az így kapott pénzen pedig a beszerzéséhez nyújtottak függ­vényében osztozzanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-15: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Sikeres a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács
Jelentős részben megvalósultak azok az ígéretek, amelyek száz napja, a szerbiai magyar kisebbség kulturális autonómiájának legfőbb szerve, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megalakulásakor elhangzottak — mondta el Korhecz Tamás, a testület elnöke a Vajdaság Ma internetes újságnak adott interjúban.
2010-10-15: Közélet - Csinta Samu:

Cégtoplista-eredményhirdetés

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Ipar­kamara ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglőben tartja immár hagyományosnak tekinthető éves rendezvényét, amelynek keretében díjazza a legsikeresebb háromszéki cégeket.