Mi, hol, mikor?

2010. október 16., szombat, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház társulata Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő ― rendező: Bocsárdi László ― című előadását ma 19 órától a kamarateremben mutatja be.

* A sepsiszentgyörgyi And­rei Mureşanu Színház vasárnap 19 órától a színház előcsarnokában a Ion Băieşu Dre­soare de fantome című szövege alapján készült Ma­nej című előadását mutatja be Mirela Bucur rendezésében. Helyet előjegyeztetni a 0267 315 324-es telefonon lehet.


Zene
Újabb koncertre invitálja a zenekedvelőket a Codex régizene-együttes. A Filip Ignác vezette együttes 17. századbeli táncokat, dalokat és zeneműveket ad elő a Kájoni-kódexből. Az Árkosi Mű­velődési Központban ma 18 órakor kezdődő koncertre a szokásostól eltérően nem indul autóbusz.


Hitvilág
Kézdivásárhelyen vasárnap 15 órától evangélikus istentisztelet lesz az evangélikus templomban.


Ügyelet
Fogászat.Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8—12 és 16—20 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Stadion utcai Szemerja (0267 313 942), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9—12 és 16—20 óráig, illetve éjszaka a Salix (0267 364 974), hétfőtől a Salvator (0267 362 961), Kovásznán szombaton 8—13 óráig a Farmacom, 8—12 óráig a Vipera, vasárnap 12.30—14.30 óráig a Cella-Zărnescu patika teljesít szolgálatot.


Közlekedés
Koccanás. Csütörtök reggel Sepsiszentgyörgyön a Csíki utcában B. Árpád (52) kocsijával a város széle felé haladva úgy próbált befordulni egy bal oldali udvarba, hogy nem nézett körül, s összeütközött egy szembe jövő kocsival. A koccanásban a figyelmetlen autós könnyebben megsérült. Egyik vezető sem volt ittas, de azért később mindkettejüktől vért vettek ennek igazolására.
(Rendőrségi tájékoztató)


Kékfény
Rongálás. Csütörtökön egy gelencei lakos bejelentést tett, hogy K. István (53) egy furgonnal akarattal nekihajtott a kerítésének, és több helyen megrongálta, kb. 300 lejes kárt okozva. A rendőrök vizsgálják az ügyet.
Lótolvaj. Csütörtök reggel panaszolta egy zabolai lakos, hogy aznap éjjel ismeretlenek az istállóból elvittek egy ötéves lovat. A rendőrök még aznap azonosították a gyanúsítottat K. Áron (31) helybeli személyében. A ló visszakerült a gazdájához, lopás vádjával indult eljárás.
Tetten érték. Csütörtökön az előpataki rendőrök járőrözés közben Árapatakon megállítottak egy Brassó megyében bejegyzett furgont, amelyet I. Ioan (49) vezetett, és vele volt B. Marius Ciprian (24) is, tizenegy zsák, összesen 445 kg csöves kukoricát szállítottak. A termény eredetét firtatva kiderült, hogy egy hidvégi gazda földjéről pakolták fel.
Illegális kereskedelem. Csü­törtökön a rendőrök megbírságolták M. Florian bălteni-i (Dâmboviţa megye) lakost, aki inox mosdótálakkal házalt, minden engedély, az áru eredetét igazoló papír nélkül. Áruját elkobozták.
(Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Nyitott kapuk napja. A fennállásának első évfordulóját ünneplő sepsiszentgyörgyi kutyamenhely ma 11 órától meglepetésekkel várja látogatóit.
Aszfaltozás. Sepsi­szent­györgy Polgármesteri Hivatala felhívja az érintettek figyelmét, hogy hétfőtől csütörtökig naponta 7—17 óráig a Grigore Bălan tábornok út 33-as tömbháza mögötti részen parkoló- és járdaaszfaltozás zajlik. Ké­rik az autósokat, hogy a fenti időszakban ne parkoljanak és ne hagyjanak autókat ezen a szakaszon.
Világnapok. Élelmezési világnap: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján döntött megtartásáról annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon alakult meg a FAO. Célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. A FAO kimutatása szerint idén hosszú évek óta először csökkent az éhezők száma a világon. A gazdasági válság miatt 2009-ben viszont soha nem látott szintre emelkedett, és túllépte az egymilliárdot az éhezők száma. Ehhez képest csökkent, de továbbra is mintegy 925 millió ember nem jut elegendő élelmiszerhez. v A kenyér világnapja: a Pékek Világszö­vetségének 2001. évi kong­resszusa határozott megünnepléséről, elsősorban Európában. A cél, hogy bemutassák a világ legfontosabb élelmezési cikkének jelentőségét és a kenyeret sütő pékek munkáját. v Vasár­nap A szegénység elleni küzdelem világnapja: 2000-ben 189 ENSZ-tagállam kötelezte el magát a globális szegénység visszaszorítása mellett, hogy 2015-re felére csökkentik a napi egy dollárnál kevesebből élők arányát. Az Európai Unióban idén a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni évet tartják. Az EU-ban jelenleg minden hatodik ember él a létminimum alatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-15: Közélet - :

Két tűz egyszerre

Negyedórányi különbséggel két tűzhöz riasztották tegnap délben a sepsiszentgyörgyi tűzoltókat, és mindkettő azonos okból tört ki. 12 óra 23 perckor egy Dália utcai tömbházlakás erkélyén gyúlt ki az ott levő holmi — ezt hamar eloltották —, 12 óra 37 perckor pedig Bikfalvára hívták őket, ahol egy kisebb ház belseje kapott lángra.
2010-10-16: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Évadnyitó születésnappal
A sepsiszentgyörgyi Municípiumi Sport Klub csütörtök délután tartotta a 2010—2011-es sportév megnyitóját, ami egybeesett a sportegyesület megalakulásának 37. évfordulójával.