Progresszív adórendszert ígér az SZDP-program

2010. október 18., hétfő, Közélet

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) hét végi rendkívüli kongresszusának több mint 4500 küldöttje elfogadta a párt szakosztályai által javasolt kormányprogramot, amely progresszív adórendszert ír elő 35 százalékos felső adózási szinttel.

Az Igazságos Románia, szociális Románia elnevezésű programban a szociáldemokraták vállalják, hogy a kormányzás első napján visszaállítják a közalkalmazottak bérét a levonás előtti szintre, és leállítják a nyugdíjtörvény alkalmazását.
A program száz megoldásból áll, amelyeket aszerint csoportosítottak, hogy a kormányzás első napján, első hónapjában vagy első évében alkalmaznak. A kormányzás első napjára ígért hat intézkedés között szerepel, hogy befagyasztják az eszközökre és gyógyszerekre fordított kiadásokat, a tavalyi évhez képest ötven százalékkal csökkentik a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadásokat, a szerzői jogdíjas szerződések alapján dolgozók esetében törlik a szociális hozzájárulások befizetésének kötelezettségét. Ugyanakkor elrendelik a Boc-kormány pénzügyi auditját.
A kormányzás első hónapjában 750—800 lejre növelnék a minimálbért, 3 százalékkal csökkentenék a munkáltató által befizetett társadalombiztosítási járulékot, egy évre befagyasztanák a lakosságnak biztosított energia árát.
Az általuk remélt kormányzás első évében az SZDP bevezetné a prog­resszív adózási rendszert, amelyre két munkaváltozatot dolgoztak ki. Az első változat szerint az ezer lej alatti jövedelmek adómentesek lennének, a 4500 lej alatti bérek adója 15 százalékos lenne, a 4500 és 10 000 lej közötti bérek után 25 százalékos adót kellene fizetni, míg a tízezer lej fölötti fizetésekre 35 százalékos adót vetnének ki. A második változat szerint az ezer lej alatti jövedelmekre nyolcszázalékos, az ezer és 4500 lej közötti bérekre 12 százalékos, a 4500 lej fölötti fizetésekre pedig 16 százalékos adót vetnének ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-10-18: Közélet - :

Pénzügyi sztrájkveszély

Ismét sztrájkveszély fenyeget a pénzügyben, miután Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter visszavonta ígéretét az ösztönző jutalékok tekintetében: nem hagyja jóvá azok kifizetését sem augusztusra, sem szeptemberre.
2010-10-18: Közélet - :

Băsescu nem hátrál

A Pro TV egyik műsorában Traian Băsescu elmondta: az elkövetkezőkben még nagyobb tiltakozó megmozdulásokra számít.