Elhunyt Toró Tibor ­temesvári fizikus

2010. október 18., hétfő, Közélet

Hetvenkilenc éves korában súlyos, de méltósággal viselt betegség után tegnap reggel elhunyt Toró Tibor temesvári fizikus, a Magyar Tudomá­nyos Aka­dé­mia külső tagja, a Román Akadémia Tudo­mánytörténeti és Tu­do­mány­filozófiai Orszá­gos Bizottságának tagja, Bo­lyai-kutató, az Erdélyi Bolyai Akadémia tiszteletbeli elnöke.

Toró Tibor 1931-ben született az udvarhelyszéki Énlakán, 1953-ban a Temesvári Tudományegyetem Matematika—Fizika Karán szerzett diplomát, és nyugalmazásáig az egyetem elméleti fizikai tanszékvezető professzora volt. Egész életét a tudománynak, a kutatásnak szentelte, de nemcsak az atomfizikában mozgott otthonosan, hanem utolérhetetlen volt az irodalomban, a nyelvtudományokban, a történelemben vagy a zenetörténetben is. Toró Tibor Bolyai János temesvári hagyatékának kutatója és ápolója volt, neki köszönhető a temesvári Bolyai-szobor, az ötnyelvű Bolyai-emléktábla és a Magyar Házban 2008-ban avatott Bolyai-emlékszoba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-10-18: Közélet - :

Öregek napja Sepsiszentgyörgyön

Mintegy hatszázan válaszoltak a 880 meghívóra, amelyet a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániáról juttattak el az idős emberekhez, és vettek részt a vasárnap déli szentmisén, amelyet a nyugdíjas msgr. Gajdó Zoltán atya, pápai káplán és ft. Szabó Lajos kanonok mutatott be.
2010-10-18: Közélet - Csinta Samu:

A hétvége hírei