A hétvége hírei

2010. október 18., hétfő, Közélet

Tanulmányozzák a "romacsomagot"
Az Európai Bizottság megkapta Franciaország válaszait a romák tömeges kitoloncolásával kapcsolatban feltett kérdéseire, és a dokumentumokat jelenleg is tanulmányozzák az igazságügyi főigazgatóság szakértői — közölte szombaton a brüsszeli végrehajtó testület egyik szóvivője. Viviane Reding, a jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság ügyeiben illetékes alelnöki rangú EU-biztos holnap értékeli a francia választ az Európai Bizottság testületi ülésén. Az unió október 15-i határidővel kért választ Párizstól, és az pénteken késő este érkezett meg. A francia külügyminisztérium szóvivője már aznap délután — részletezés nélkül — közölte: az ország kész módosítani jogrendjét, hogy teljesítse a kelet-európai romák kiutasítása kapcsán a mozgásszabadságot biztosító európai előírások érvényesítését. Diplomáciai források szerint a francia jogrendnek az uniós előírásokhoz igazítása rendeletekkel csak részben oldható meg. A bevándorlási törvény módosítása hosszabb folyamat lehet: a tervezet ez év végén vagy a jövő év elején kerülhet a szenátus elé, és még a képviselőháznak is el kell fogadnia. Idén eddig mintegy nyolcezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Bulgáriába, illetve Romániába.

Háromszéki templomvárak címerei
A XII. alkalommal, két helyszínen — a jászvásári Egyesülés Múzeumában, a volt Cuza-palotában és Kisinyovban, a Moldovai Tudományos Akadémia dísztermében — rendezett, Monumentul (Műemlék) című országos szimpóziumon Háromszéki templomvárak címereiről tartott előadást Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, a Háromszék munkatársa. Az idei rendezvény témája a vártemplomokra épült. A hetven előadás között további két erdélyi vonatkozású akadt: Szabó Bálint, a Transylvania Trust Alapítvány elnöke a kolozsvári Brétfű utcai Kós-házról beszélt, Kovács József, az Or­szágos Műemlékvédelmi Hivatal igazgatója pedig az erdélyi vártemplom építészeti sajátosságait mutatta be. (madarasi)


Bagdadi mészárlás
Legalább tizenkét ember életét vesztette, miután fegyveresek ötvösműhelyeket támadtak meg tegnap Bagdadban, majd tűzpárbajt vívtak a helyszínre érkező rendfenntartó erőkkel — közölték katonai és rendőrségi források. A támadók kézifegyverekkel és kézigránátokkal végeztek három ötvössel a nyugat-bagdadi Manszúr negyed egyik piacán. A műhelyekből távozva katonák és rendőrök állták útjukat. A tűzpárbajban két rabló, két rendőr és egy katona, valamint négy civil vesztette életét. Biz­tonsági források szerint az iraki lázadó csoportok egy része bűncselekményekből teremti elő a műveleteikhez szükséges pénzt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-10-18: Közélet - :

Elhunyt Toró Tibor ­temesvári fizikus

Hetvenkilenc éves korában súlyos, de méltósággal viselt betegség után tegnap reggel elhunyt Toró Tibor temesvári fizikus, a Magyar Tudomá­nyos Aka­dé­mia külső tagja, a Román Akadémia Tudo­mánytörténeti és Tu­do­mány­filozófiai Orszá­gos Bizottságának tagja, Bo­lyai-kutató, az Erdélyi Bolyai Akadémia tiszteletbeli elnöke.
2010-10-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával, de a jó Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a szeretett drága jó férj, édesapa, nagyapa, testvér, rokon, jó szomszéd és barát,
SÁNDOR JÓZSEF
szerető szíve életének 66., házasságának 39. évében türelemmel viselt betegség után 2010. október 17-én megszűnt dobogni.
Temetése 2010. október 20-án 12 órakor lesz a csíktaplocai ravatalozóból református szertartás szerint, majd 14.30-kor az illyefalvi családi sírboltba helyezzük örök nyugalomra.
Emléke szívünkben örökre megmarad.
A gyászoló család
6681