A kézdivásárhelyi tűzvész

2010. október 19., kedd, Magazin

Háromszéken a 19. században a legnagyobb tűzvész Kéz­divásárhelyen történt: 1834. július 29-én a város kétharmad része leégett.

A nagy veszteségekről Lakos óbester körlevélben értesíti a székeket, és kér minél gyorsabb segítséget, mivel a város lakossága a szabad ég alatt tölti napjait, és élelem nélkül, főleg a gyermekek szenvednek. A körlevélből, melynek teljes szövege alább olvasható, hogy mekkora károkat szenvedett a város:
,,Körlevél — Kézdivásár­hely 30. július 1834.
A tegnap délelőtt Kézdivá­sárhelyen kiütött borzasztó tűz által, amely az akkoron uralkodott erős szélvész által elterjesztetett, a városnak több mint kétharmadrésze a református templommal, a nemzeti nevelőházzal, a patikával, s többnyire minden boltokkal együtt 3 órák alatt a rettentő veszedelmes tűznek prédájává lett. Leírha­tatlan a nyomorúságok és szükségek azon szerencsétleneknek, mivel a tűznek dühössége oly hirtelenséggel terjedett el, hogy a lakosoknak nagyobb része anélkül, hogy legkisebb vagyonjukról is gondoskodhattak volna, a maguk életük megmentéséről gondoskodni kénytelenítettek, és így a legnagyobb nyomorúságnak van­nak kitéve. Megszá­m­lál­hatatlan a kár, és a legnagyobb gazdáknak ezen szentpillanatban nincsen hajlékuk, ruházatjuk, se kenyerük. A kézdivásárhelyi lakosok ilyen szerencsétlen esetben mindenkor a maguk jószívűségüket megbizonyították, és adakozásaik által a lehetőségig segítettek, már most ezen szerencsétlen esetükben ők is bíznak a visszanéző segedelemben. Hajlék és eledel nélkül minden vagyonjuktól megfosztva legnagyobb része ezen szerencsétleneknek kényteleníttetett a szabad mezőre és ég alá magukat megvonni, mivel a városnak megmaradt kevés része csak keveset tud maga hajlékába befogadni. A Compagniak ezennel köteleztetnek egyetértve a papokkal minden helyiségben egy naturále, fejérneműruházat és pénzbeni gyűjteményt rendelni, és a begyűjtendő adományokat az itteni főstrázsán comandérozva az elosztás végett felállított comisionak a lehető sietséggel administrálni, hogy az a szűkülködőknek kiadassék, és az ő szomorú sorsuk bár legalább az első szempillantásban vala­mennyire könyebbíthessék. To­vábbá ezen történetnél fogva, amidőn a nevelőház is hasonlóképpen hamuvá lett a nevezett iskolában volt, tanuló gyermekek minél hamaraább haza vitessenek, mivel nagyob része minden megkívántató ruházatok és élelmik a tűznek dühössége által megemésztetett és a gyermekek hajlék gondviselés és eledel nélkül itt nem sokáig tartózkodhatnak. Kézdivásár­hely Lakos obester."
Háromszék egész területén gyűjtésbe kezdtek a kézdivásárhelyiek javára. Már augusztus elején megérkeztek az első adományok. Miklósvárszékről 81 véka gabona és 65 R. forintot adományoznak. Egész Erdélyből küldenek segélyeket, de a veszteség akkora, hogy évekig küszködött a város, amíg újraépítették. A kereskedelem lassan indult újra, mert a céhek jó része leégett, először a műhelyeket kellett felépíteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-19: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

2010-10-19: Magazin - :

Dózsa György ihlette a Ghymes új lemezét

Ebben a hónapban jelenik meg az egyik legnépszerűbb magyar világzenei formáció, a Ghymes új, sorrendben tizennegyedik stúdióalbuma; a Szikraszemű című lemez ihletője Dózsa György parasztvezér volt.