Magyar gyerekeknek szánt új tankönyvekre van szükség

2010. október 20., szerda, Közélet

Szembeszökő fonákságra hívta fel minap a figyelmet Péntek János, az Erdélyi Magyar Tankönyvtanács kuratóriumának elnöke. A professzor példákkal bizonyította, hogy az ún. kisebbségeknek készült külön tankönyvek például románból, a leggyengébb minőségű taneszközök valamennyi közül, didaktikailag nemegyszer alulmaradnak a többségieknek írottakkal szemben, emiatt nem egy romántanár szívesebben használja azokat a magyar iskolákban is.

Zavaros szövegekkel vesződő szülők is tanúsíthatják, a románból fordított leckék gyakran érthetetlenek, mi több, sokszor abszurditásokat tartalmaznak, nyelvromboló, logikát csorbító hatásúak, s még a nyelvérzéket is aláaknázzák, nyelvünktől idegen szemléletet képviselnek. Nehogy azt gondoljuk, hogy ilyesmiben csak a román vagy a történelem marasztalható el, a természettudományok terén is tapasztalható e vétség. Történik ez olyan országban, ahol már 1999 óta kormányrendelet bízza a tankönyvírási felügyeletet a kisebbségi szervezetekre. Nálunk az RMDSZ-é a felelősség. De mi történt? Péntek János szerint:
— Amikor 1999-ben a tanügyminiszteri rendelet a kisebbségi szervezetekre bízta a tankönyvek ügyét, akkor az RMDSZ az Erdélyi Magyar Tankönyvtanácsot, mely a pedagógusszövetség szakmai szervezete, ebből kizárta. A rendelet a tankönyvek szakmai ellenőrzési jogát biztosítja, e munkába a tankönyvtanácsot nemhogy nem vonták be, hanem gyakorlatilag kizárták belőle. A tankönyvtanácsnak én kuratóriumi elnöke vagyok, a mai napig nem hoztak olyan helyzetbe, hogy szakmai szervezetként legyen valamilyen kompetenciánk. Beszélhetünk róla, de szavunknak nincs foganatja. A tankönyvüggyel gyakorlatilag ma az RMDSZ-irodák, a kolozsvári oktatási főosztály foglalkozik. Amire a világon nem volt még soha példa, nálunk egy politikai párt irodájában folynak az úgymond szakmai munkálatok! Persze, a fenti ,,eredménnyel".
E tankönyvek kiadója különben a dévai Corvin, melynek egyik tulajdonosa Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke.
Az ún. kisebbségeknek szánt taneszközökről szólva a professzor mindenekelőtt képtelenségnek tartja, hogy valaki úgy általában ,,a kisebbségeknek" készítsen tankönyvet. Annak ugyanis anyanyelv-specifikusnak kellene lennie, azaz mindeniket a diákok anyanyelvéből kiindulva kellene megalkotni, ráépítve az anyanyelvi tudásra azt, amit a másik nyelvből neki meg akarunk tanítani. Nem lehet egy kalap alá venni olyan különféle szerkezetű, szemléletű és eredetű nyelveket tehát, mint például a szlovák, a török, az ukrán, a magyar és a szerb. E kérdés megoldásához még csak hozzá sem láttak nálunk, bár a minisztérium nemzetiségi osztályának mindig magyar volt a vezetője, s a törvényes lehetőség már tíz éve adott lenne hozzá.
Péntek János úgy látja, újra kell gondolni az egész kérdéskört, új tanterveket kell kidolgozni minden tárgyból, ezek alapján pedig meg kell írni az új tankönyveket. Az Erdélyi Magyar Tankönyvtanács és kiadója, az Ábel ehhez a legjobb szakmai és szervezeti hátteret tudja nyújtani. Románból például kimondottan nyelv- és területspecifikus tankönyvekre lenne szükség, legalább kettőre. Külön szórványnak vagy vegyes területeknek és külön kimondottan a székelyföldi tanulóknak. Végül leszögezi, az esélyegyenlőséget diákjaink számára csak úgy biztosíthatjuk, ha mód lesz rá, hogy e tárgyból az érettségi vizsgán is külön tananyagból, külön tételek alapján adjanak számot tudásukról.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-10-20: Közélet - Fekete Réka:

Merre tart a hazai oktatás? (Új tanügyi törvénytervezet)

2010-ben minden tiltakozó megmozduláson ott voltak a pedagógusok is
A közoktatást és az egyetemi oktatást szabályozó, valamint a pedagógusok statútumát tartalmazó törvénycsomag-tervezet háromszázharmincegy cikkelyből és bizonyos fogalmakat értelmező mellékletből áll, amelynek alkalmazási módszertanait a jogszabály elfogadása és a Hivatalos Közlönyben történő közzététele után egy év alatt kell a minisztériumnak kidolgoznia.
2010-10-20: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Kézdivásárhelyi cégek a legeredményesebbek (Háromszéki vállalkozói toplista)

A harmadik legnyereségesebb háromszéki cég, a Leineweber Kft. menedzsere,
Keresztes Zoltán veszi át a kitüntetést
Albert Levente felvétele
Ünnepélyes körülmények között díjazta az elmúlt hét végén a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a legsikeresebb háromszéki cégeket. A Cégek toplistája elnevezésű rendezvényen emlékeztek meg a kamara újra létrehozásának huszadik évfordulójáról, valamint a háromszéki kereskedőknek a brassói kereskedelmi kamarához való csatlakozása 160. évfordulójáról.