Háromszéki vállalkozói toplistaKézdivásárhelyi cégek a legeredményesebbek

2010. október 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A harmadik legnyereségesebb háromszéki cég, a Leineweber Kft. menedzsere,

Keresztes Zoltán veszi át a kitüntetést

Albert Levente felvétele

Ünnepélyes körülmények között díjazta az elmúlt hét végén a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a legsikeresebb háromszéki cégeket. A Cégek toplistája elnevezésű rendezvényen emlékeztek meg a kamara újra létrehozásának huszadik évfordulójáról, valamint a háromszéki kereskedőknek a brassói kereskedelmi kamarához való csatlakozása 160. évfordulójáról.

Az immár hagyományos cégtoplistát idén 17. alkalommal ismertették. Az üzletkötések tekintetében a legigényeltebb mutatónak számító ranglistát a vállalatok 2009-es mérlege, illetve a pénzügyi felügyelet adatai alapján állították össze. A megyeszékhelyi Sugás vendéglőben tartott ünnepség bevezetőjében Herman Rosner, a kamara elnöke kifejtette: a gazdasági válság visszahúzó körülményeihez képest jól szerepeltek a háromszéki vállalkozások. A kamara tagjai 2009-ben a megye exportjának 87 százalékát szállították, Háromszék üzleti forgalmának 53 százalékát biztosították, a nyereségmutató pedig 56 százalékos. Ez a vállalkozói kör foglalkoztatja a megye munkavállalóinak 44 százalékát.
A tavalyi teljesítményt figyelembe véve az üzleti forgalom alapján az elektromos háztartási és szórakoztató eszközök, valamint IT-felszerelések forgalmazásával foglalkozó Domo Rt. végzett 171,7 millió eurós forgalommal. Az országhatárokon túl is ismert kézdivásárhelyi székhelyű céget az ugyancsak a céhes városból származó, a textiliparban tevékenykedő Producţie Zarah Moden Kft. követi 21,6 millió euróval, a harmadik pedig az ital- és dohánynagykereskedelemmel foglalkozó sepsiszentgyörgyi Lucifer Kft. 20,6 millió eurós üzleti forgalommal.
A nyereségi ráta alapján a Zarah Moden áll az élen a megyében 3,4 millió euró éves nyereséggel, majd a sepsiszentgyörgyi Arcon Kft. — csiszolási termékek és egyéb, nemfémes ásványokból készített termékek — következik hárommillió eurós ,,terméssel". A képzeletbeli dobogó harmadik foka az ugyancsak megyeszékhelyi Leineweber RO Kft.-nek jutott, a textilipari cég tavaly közel 2,5 millió eurós nyereséget termelt.
Idén több különleges kategóriában is díjazták a cégeket. A kreativitás nagydíját a játékok és játékszerek gyártásával foglalkozó sepsiszentgyörgyi D-Toys Kft. kapta, a környezetvédelmi toplista élén a szentgyörgyi köztisztasági vállalat, a Tega Rt. végzett. A 2009-es év befektetői között a virágtermesztéssel és -forgalmazással foglalkozó Dalia Kft. érdemelte ki az első helyet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-10-20: Közélet - B. Kovács András:

Magyar gyerekeknek szánt új tankönyvekre van szükség

Szembeszökő fonákságra hívta fel minap a figyelmet Péntek János, az Erdélyi Magyar Tankönyvtanács kuratóriumának elnöke. A professzor példákkal bizonyította, hogy az ún. kisebbségeknek készült külön tankönyvek például románból, a leggyengébb minőségű taneszközök valamennyi közül, didaktikailag nemegyszer alulmaradnak a többségieknek írottakkal szemben, emiatt nem egy romántanár szívesebben használja azokat a magyar iskolákban is.
2010-10-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Ion Ţiriac a Capital leggazdagabbja

Változatlanul Ion Ţiriac számít a leggazdagabb romániai állampolgárnak. A Capital gazdasági hetilap által összeállított 300-as toplista szerint a legutóbbi évben 169 személynek csökkent a vagyona, negyven név tűnt el a toplistáról, és csak 38 személynek sikerült szinten tartania vagyonát. Azt a 43 személyt sem kímélte a válság, aki vagyongyarapodással büszkélkedhet, mindannyiuknak borsos árat kellett fizetnie cégük átszervezése, a hatékonyság növelése érdekében.