Hírbörze

2010. október 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Javulásnak indult a foglalkoztatás az EU-ban
Két év hanyatlás után az idei második negyedévben növekvőre fordultak a foglalkoztatási mutatók az Európai Unióban, a munkanélküliség szintje pedig május óta csökken — derül ki az Európai Bizottság munkaerő-piaci figyelőjéből. Május és július között mind a foglalkoztatási, mind a munkanélküliségi mutató javult, jobbak voltak a jövedelmi mutatók, és javulónak látszott az üzleti környezet is.

Újra recesszióban az eurózóna?
Jövőre újra recesszióba kerülhet az eurózóna, miután a tagállamok költségvetési megszorításokat alkalmaznak, a nemzetközi gazdaság pedig csak romlik — figyelmeztetnek a Le Monde szakértői. A megszorítások legkevesebb egy százalékkal visszavetik a gazdasági növekedést jövőre, ha az euró 1,4 dollár körül marad, a túlélés további fél százalékpontos növekedésbe fog kerülni. Zach Witton, a Moody’s közgazdásza szerint 2011 első fél évében enyhe recesszióba kerül az eurózóna, ezután a gazdasági aktivitás újra növekedni fog. Azokat az országokat fenyegeti leginkább a gazdasági visszaesés veszélye, amelyek jelentős mértékben függnek az exporttól — mint Németország vagy Hollandia.


Megadóztatott ajándékutalványok
A magánszemélyeknek adott kedvezményes és ajándékutalványokra is adót vetnének ki, ugyanis az illetékesek szerint a vásárlás ösztönzéséből származó jövedelem is adóköteles, szerepel a román pénzügyminisztérium tervei között. Kérdéses azonban, miképpen fogják bevallani és visszatartani ezt az adónemet. Az adótörvénykönyv módosítása kitér arra is, hogy amennyiben más EU-s tagállamban, illetve Izlandon, Liechten­steinben, Norvégiában és Svájcban működő vállalatok nem járulnak hozzá olyan hazai vállalatok tőkéjéhez, amelyekből osztalékjövedelmük származik, akkor erre nekik is fizetniük kell a 16 százalékos nyereségadót. A tőzsdei tranzakciókból származó jövedelemre ugyanakkor már negyedévente és nem bevallásos alapon kell fizetni az adót, hanem ezt a forrásnál visszatartják és előlegként jelenik meg az éves adóbevallásnál.


Megnyílik az első válságbolt Romániában
Bukarestben megnyílik az első bolt, amely a kis jövedelmű személyeket célozza. Az üzletben egy kiló cukor 1 lejbe, egy liter olaj pedig 2,5 lejbe kerül. A boltot az első kerület önkormányzati hivatala és az osztrák Katharina Turnauer alapítvány hozta létre. Az üzletet a Matache téren nyitják meg. A kedvezményes vásárlásra csak az alacsony jövedelműek lesznek jogosultak. A havi 500 lejnél kevesebbet kereső helyi lakosoknak fel kellett iratkozniuk a névsorra, amely nem haladhatja meg a 600 főt. Eddig már 500-an jelentkeztek, ha betelnek a helyek, a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők élveznek majd előnyt.


Üres francia benzinkutak
A francia benzinkutak mintegy tíz százaléka üzemanyaghiánnyal küzd az olajfinomítóknak a nyugdíjreform elleni sztrájkja miatt, miközben a teherszállítók és a vasutasok sorra foglalják el a nagy olajtárolókat, hogy megakadályozzák az üzemanyag-ellátás biztosítását. Franciaország 12 500 benzinkútjából 1500-ban tegnap elfogyott az üzemanyag — közölte az Olajipari Független Importőrök Uniója, amely az ország hatvan százalékát ellátó nagy forgalmazókat képviseli.


Újra az asztalokon a hamutálak a görög vendéglőkben
A jogszabályi szigorításokra fittyet hányva újra elővették a hamutálakat a görög bár- és étteremtulajdonosok, a tiltás ellenére zöld utat adnak a dohányzásnak. A vendéglátók nem akarják alkalmazni a kormány dohányzási tilalmát, mondván, hogy az távol tartja a vendégeket olyan időkben, amikor amúgy is nehezen megy az üzlet az országot sújtó, évtizedek óta legkomolyabb gazdasági válság miatt. A legtöbb vendéglátóhelyen csöndben figyelmen kívül hagyták a szeptember 1-jén életbe lépett szigorítást, és szemet hunynak afelett, hogy a vendégek bent gyújtanak rá. A néma tiltakozás hétfőn hangosba csapott át, és nyíltan kijelentették, hogy nem tesznek eleget a követelményeknek, noha pénzbírság és az engedélyek megvonása fenyegeti őket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-10-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Székelyföld téli arca (Turisztikai kiállítás Bukarestben)

Csütörtöktől vasárnapig tartják Bukarestben a szokásos őszi turisztikai kiállítást, melyen ismét közös standon mutatkozik be Székelyföld, ezúttal annak ,,téli arca" — közölte Gazda Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa.
2010-10-20: Magazin - József Álmos:

Az egykori szentgyörgyi strand

Meleg nyári napokon az Olt- és a Vásármező (ma Mikes Kelemen) utcán át a hűsölést keresők poros útszakaszon érkeztek az Olt partjára. A Székely Nép egyik, 1940. évi számában Köntés Ferenc, a város közismert, természetrajz szakos tanári végzettségű kertésze Sepsiszent­györgy közterületeiről cikkezve feladatként jelöli ,,a vágóhíd és az Olt utca közötti területet ligetté képezni és fásított sé­tánnyá alakítani át, mivel nyáron a legkellemesebb fürdőhelynek felel meg, és a fürdőzők gyakran látogatják".