Az egykori szentgyörgyi strand

2010. október 20., szerda, Magazin

Meleg nyári napokon az Olt- és a Vásármező (ma Mikes Kelemen) utcán át a hűsölést keresők poros útszakaszon érkeztek az Olt partjára. A Székely Nép egyik, 1940. évi számában Köntés Ferenc, a város közismert, természetrajz szakos tanári végzettségű kertésze Sepsiszent­györgy közterületeiről cikkezve feladatként jelöli ,,a vágóhíd és az Olt utca közötti területet ligetté képezni és fásított sé­tánnyá alakítani át, mivel nyáron a legkellemesebb fürdőhelynek felel meg, és a fürdőzők gyakran látogatják".

Az Olt folyónak a volt vágóhíddal (épült 1905-ben, ma műemlék) szembeni szakaszán, a Karácsony malom gátja alatt alakult ki a múlt században a strand. A malomárok és a folyó által közrezárt szigeten a Niszel és Schwarz cég jóvoltából már 1924-ben vetkőző-öltöző fülkék álltak a fürdőzők rendelkezésére. A strand később tornaszerekkel, alkalmi sportpályákkal, vendéglátóegységgel bővült. Újság­cikk tudósít, hogy 1931-ben a strand felügyelője a mindenkivel udvarias és kitűnően úszó Erasmo Peccoli volt (vajon, hogyan került városunkba?), és a város strandoló közönsége többször is szerződésének megújítását követelte. Ugyanitt javasolták a strandbérlet bevezetését is. A strandon nem voltak érvényesek a kor közerkölcsének szemérmes normái, így a bámészkodók száma gyakran meghaladta a fürdőzőkét. ,,...többen voltak, akik a porondon fekve a napfürdőt élvezték inkább, mint a hűsítő habokat, ami azért lehet, mert a víz eltakar, s amint mondják, a strand láttatni és látni is jó" ― olvashatjuk a Székely Nép egyik 1929. évi számában.


A folyó közvetlenül a gát alatti medrének egyenetlensége, helyenként a gát kövein gyorsan lezúduló vízfolyás és a strandolók által Lópince néven ismert örvény állandó veszélyt jelentett a gyermekek és az úszni nem tudók számára. Az Oltnak ez a szakasza évről évre szedte áldozatait. Mindennek ellenére a nap és a víz szerelmesei a gát kövein is kitűnően napfürdőzhettek, a zubogók, mai szóhasználattal, igazi jacuzzit, pezsgőfürdőt biztosítottak, a gát fölötti híd karfájáról a merészebbek ugrástechnikájukat csiszolhatták, a távúszást kedvelők számára pedig a gát fölötti lassú vízfolyásban akár kilométernyi távot is lehetett úszni mindkét irányban. 1943-ban a veszélyes, gát alatti részt elkerítették, a hídról fejest ugrókat megbírságolták, ugyanakkor a folyó egy másik szakaszán veszélytelen strand kialakítását határozták el.
Az 1970-es árvíz után megkezdték a folyó medrének szabályozását, lebontották a gátat és felszámolták a strandot. A malomárokra épí­tett kedvelt szigeti malomcsárdát ― lásd képünket ― a Pacéra szállították, ahol Vadászcsárda néven (közismerten Libacsárda) 1997-ig működött, amikor tűzvész martalékává vált. A folyóvizet kedvelők számára ma a volt Bedeházi malom gátja alatti meder kínál kellemes és változatos fürdési lehetőséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Javulásnak indult a foglalkoztatás az EU-ban
Két év hanyatlás után az idei második negyedévben növekvőre fordultak a foglalkoztatási mutatók az Európai Unióban, a munkanélküliség szintje pedig május óta csökken — derül ki az Európai Bizottság munkaerő-piaci figyelőjéből. Május és július között mind a foglalkoztatási, mind a munkanélküliségi mutató javult, jobbak voltak a jövedelmi mutatók, és javulónak látszott az üzleti környezet is.
2010-10-20: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Ajtay Andor (Mementó)

Ruttkay Évával
Harmincöt esztendővel ezelőtt hunyt el 71 éves korában Budapesten. Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, rendező is volt. Már neve sejteti, hogy köze volt a székelységhez, megyénk földjéhez.