Zenélő órák

2010. október 20., szerda, Magazin

A kínai Csing-dinasztia korából származó zenélő órák láthatók hétvégétől az utrechti Speelklok Múze­um kiállításán.

Az órák hajdanán arra szolgáltak, hogy a Tiltott város falain belül szórakoztassák a kínai uralkodókat. Egy pekingi múzeumban őrizték az ereklyéket, de évtizedekig nem akartak megszólalni, mígnem holland szakemberek segítségével kínai régészek három évvel ezelőtt megjavították őket. Az órák zömmel 18. századbeli európai mesterek munkái. Azért kerültek Kínába, mert a császárokat lenyűgözte az a mesterségbeli tudás, amellyel megalkották mechanikai szerkezetüket. A legnagyobb, arany borítású, öt szintből álló pagodaóra két méter magasra nyúlik, amikor elüti az órát, majd utána fokozatosan összezsugorodik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-20: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Ajtay Andor (Mementó)

Ruttkay Évával
Harmincöt esztendővel ezelőtt hunyt el 71 éves korában Budapesten. Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, rendező is volt. Már neve sejteti, hogy köze volt a székelységhez, megyénk földjéhez.
2010-10-20: Magazin - :

Háromdimenziós mozi szemüveg nélkül

Vetítővászon és különleges szemüveg nélkül nézhető háromdimenziós képmegjelenítő rendszert dolgoztak ki orosz mérnökök, akik szerint a levegőben létrehozott térhatású látvány na­gyon élethű.