MementóAjtay Andor

2010. október 20., szerda, Magazin

Ruttkay Évával

Harmincöt esztendővel ezelőtt hunyt el 71 éves korában Budapesten. Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, rendező is volt. Már neve sejteti, hogy köze volt a székelységhez, megyénk földjéhez.

A Nagyajtán született Bihari József színművész kollégája írta visszaemlékezésében, hogy eredeti neve Kovács, és nagyajtai székely család sarja. Édesapja szolgálati helyén, Fogarason született 1903-ban. Mindegy, hogy milyen vallású lehetett, akár református, akár unitárius, a városban mindkét egyház létezett akkor is, ma is. Születésekor Ajtai Kovács Andor névvel írták be az anyakönyvbe. Előszeretettel használta tehát mindvégig művészi névként ősei fészke — Ajta — nevét. Nagy­ajtán eléggé népes Kovács nevű családok éltek a századok folyamán. Azt külön kutatómunka lenne hivatott bizonyítani, hogy Ajtay lehetett-e jeles történészünk, Nagyajtai Kovács István rokona. Szegeden kezdte pályáját, Budapesten előbb a Vígszínház, később a Nemzeti Színház szerződtette. Élete vége felé a Jókai-, majd a Madách-színházban is játszott. Kiváló tehetséggel és jó orgánummal rendelkezett. Szerepeinek számát felsorolni is lehetetlen. Úgy rendelkezett, hogy a balatoni nyaralója után járó kamatból — az Ajtay-emlékdíjból — a Víg­színház két tehetséges fiatal művésze részesüljön. A budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra olyan személyiségek ,,társaságában", mint az árkosi Gelei József zoológus és egyetemi tanár, a nagyajtai Gyulai Zoltán egyetemi tanár-fizikus, Nagy­ajtay Teréz, Diósy Antalné jelmeztervező vagy éppen a torjai származású Vastagh György szobrászművész.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-20: Magazin - József Álmos:

Az egykori szentgyörgyi strand

Meleg nyári napokon az Olt- és a Vásármező (ma Mikes Kelemen) utcán át a hűsölést keresők poros útszakaszon érkeztek az Olt partjára. A Székely Nép egyik, 1940. évi számában Köntés Ferenc, a város közismert, természetrajz szakos tanári végzettségű kertésze Sepsiszent­györgy közterületeiről cikkezve feladatként jelöli ,,a vágóhíd és az Olt utca közötti területet ligetté képezni és fásított sé­tánnyá alakítani át, mivel nyáron a legkellemesebb fürdőhelynek felel meg, és a fürdőzők gyakran látogatják".
2010-10-20: Magazin - :

Zenélő órák

A kínai Csing-dinasztia korából származó zenélő órák láthatók hétvégétől az utrechti Speelklok Múze­um kiállításán.