Röviden

2010. október 20., szerda, Világfigyelő

Elismert költségvetési trükkök
A Fidesz szerint azzal, hogy a szocialisták megszavazták a parlamentben a zárszámadási törvényt, elismerték, hogy a Bajnai-kormány 2009-ben a költségvetés zárásakor és az idei büdzsé elkészítésekor költségvetési trükkök tucatjaival, százaival valótlan képet tárt az Országgyűlés elé a büdzsé helyzetéről.

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője e kijelentését arra alapozza, a hétfőn elfogadott 2009-es zárszámadási törvény normaszövegében az olvasható: az Országgyűlés megállapítja, hogy a 2009. évben folytatott költségvetési gazdálkodás számos ponton megsértette az államháztartási törvényben rögzített elveket, és indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010. évi költségvetés végrehajtását. Felvetésére Bajnai Gordon titkársága közölte, a Bajnai-kormány rendezett költségvetést hagyott utódjára, a zárszámadás normaszövege a Fidesz által benyújtott módosítást követően hazugságra épül.


A MAL elhárítja a jogi felelősséget
A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) támogatni kívánja az iszapkatasztrófa áldozatait, jogi felelősségét azonban elhárítja. A támogatási szándék nem a jogi felelősség elismerését jelenti, hanem humanitárius, erkölcsi megfontolásból született. Ennek a segítségnek a forrásait azonban csak a cég termelésének zavartalansága esetén lehet előteremteni — jelentette ki a MAL jogi képviselője. Közben a Veszprém Megyei Bíróság másodfokú, jogerős döntése szerint az iszapkatasztrófát okozó cég vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán szabadlábon marad, a halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében viszont az alapos gyanú fennállását megállapította. Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt arra, hogy év végéig hosszabbítsa meg a vörös­iszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet.


Durva választási kampány Kárpátalján
Robbantás, gyújtogatás, lövöldözés, utcai erőszak és fenyegetőzések kísérik az október 31-i ukrajnai helyhatósági választásokat megelőző kampányt Kárpátalján; az atrocitásokból a helyi magyarok sem maradtak ki. A rendőrségtől és a nemzetbiztonsági szolgálattól kértek védelmet az ungvári területi választási bizottság tagjai, mert napok óta fenyegető telefonhívásokkal, sms-ekkel bombázzák őket, és megfélemlítésként halotti koszorúkat dobálnak egyes bizottsági tagok házának udvarába, vagy helyeznek a lakásuk ajtaja elé.


Politikai gyilkosságok Lengyelországban
Egy merénylő megölte a közép-lengyelországi Lódzban tegnap a Jog és Igazságosság (PiS) párt egyik munkatársát, egy másikat pedig súlyosan megsebesített — közölte a helyi rendőrség. A bűntény a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív PiS egyik lódzi irodájában történt. A gyilkost — egy 62 éves czestochowai férfit — azonnal elfogták. A bűntény indítékai egyelőre nem ismertek. Egy szemtanú azt mondta újságíróknak, hogy a férfi azt üvöltözte, gyűlöli a PiS-t, és meg akarja ölni Jaroslav Kaczynski pártelnököt. Kaczynski sajtótájékoztatót tartott, s azt mondta: a bűnügy nem véletlen, és a kormányt terheli a felelősség a történtekért.


Nem indul uniós eljárás Franciaország ellen
Kielégítőnek tartja Viviane Reding igazságügyi EU-biztos Franciaország válaszait a romák tömeges kitoloncolásával kapcsolatban feltett kérdéseire, így nem javasolja jogi kötelezettségszegési eljárás megindítását Párizs ellen — mondták egybehangzóan különböző EU-diplomaták tegnap Brüsszel­ben. Franciaország mindössze néhány órával a határidő múlt péntek éjféli lejárta előtt küldte meg válaszait Brüsszelnek arról, miként kívánja beültetni saját jogrendjébe a mozgásszabadságot biztosító, 2004-es uniós irányelvet.


Rálőttek a Pentagonra
Öt lövést adott le ismeretlen tettes a Pentagon egyik, felújítás alatt álló szárnyára tegnap hajnalban. A támadásnak, amelyet a védelmi tárca — egyelőre legalábbis — véletlenszerű és elszigetelt eseménynek minősített, nem voltak sérültjei. A lövedékek nem tudtak áthatolni a golyóálló ablakokon. A hajnali 4 óra 50 perckor elkövetett támadás után 40 percre a Pentagon egész épületét lezárták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-10-20: Világfigyelő - :

Öngyilkos merénylők a csecsen parlamentben

A Csecsenföld parlamentjében tegnap reggel kitört lövöldözés kezdete után a terroristákat meg is semmisítették — jelentette ki az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaság elnöke, Ramzan Kadirov Groznijban.
2010-10-20: Közélet - Farcádi Botond:

Egyfelé tolni a magyarság szekerét

Széthúznak az erdélyi magyarság vezetői, de lehetséges az össze­fogás — vélekedett Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke tegnap Marosvásárhelyen.