Előválasztást tart az RMDSZPolgármester kerestetik Nagyborosnyón

2010. október 20., szerda, Közélet

Előválasztáson kívánja nevesíteni nagyborosnyói polgármesterjelöltjét az RMDSZ. Múlt héten a megyei és orbaiszéki RMDSZ-vezetők tárgyaltak erről. Eredetileg Cófalván kívánták megtartani gyűlésüket, a választópolgárok azonban megmozdultak, azt kívánták, hogy Nagyborosnyón legyen a megbeszélés. A döntés szerint az előválasztást vasárnap szervezik.

A potenciális jelölteket illetően nézeteltérések merültek fel. Nevüket nem vállaló falubeliek szerint a megyei szervezet és az orbaiszéki elnök támogatását élvezi Lőrincz Kálmán mérnök; nagyborosnyói személy­azonosságival rendelkezik, de Kovásznán lakik. Véleményük szerint ő az, aki elég képlékeny, hogy megfeleljen a szövetség felsőbb vezetői elvárásainak. Lőrincz Zsig­mond széki RMDSZ-elnök cáfolja, hogy valakit is előnyben részesítene. ,,Azt tá­­mogatjuk, akit demokratikusan megválasztanak az előválasztáson" — nyilatkozta.
A másik jelölt Nagy Csongor iskolaigazgató lenne. Róla azt mondják azonban néhányan, hogy apósa, Joós Gyula befolyása alatt áll, és a választók szerint nincs szükség a Joós család uralmára. Kis József, az orbaiszéki önkormányzati tanács elnöke elmondta: tárgyalt Nagy Csongorral, az iskolaigazgató jelöltként vállalja családjától való függetlenségét, ezt kampányszórólapján is megjelenteti.
Meglepetés, hogy Szőcs Levente helyi RMDSZ-elnök, alpolgármester nem indul az előválasztáson. ,,Jelölésemmel nem akarom fokozni a szervezeten belüli széthúzást" — magyarázta. Az MPP is biztosan állít jelöltet, kilétéről azonban csak jövő heti ülésén dönt. A Nemzeti Liberális Párt szintén versenybe száll, Mădălin Guruianu szentgyörgyi elnök elmondta, pártjának biztosan lesz jelöltje, a holnapi gyűlésen döntenek erről.
Az etnikai összetétel és mozgósíthatóság alapján a romák lesznek a mérleg nyelve a választáskor, nem véletlen, hogy az RMDSZ, az MPP és valószínűleg az NLP is keresi támogatásukat.
György Ervin prefektus legutóbbi sajtótájékoztatóján úgy értékelte, a nagyborosnyói részleges időközi választásra december 5-én kerülhet sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-20: Közélet - Farcádi Botond:

Egyfelé tolni a magyarság szekerét

Széthúznak az erdélyi magyarság vezetői, de lehetséges az össze­fogás — vélekedett Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke tegnap Marosvásárhelyen.
2010-10-20: Közélet - Farkas Réka:

Ígér, de nem ad a kormány

Nem érkeznek Bukarestből a kormányrendeletben elfogadott pénzek, s késnek az árvízkárok enyhítésére szánt összegek is — nyilatkozata György Ervin prefektus.